Românii au furat energie de 11 milioane de lei în 2022

improvizatie frauda ee 1

Aproape 1.100 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică și gaze naturale identificate în 2022! Asta au descoperit angajații Delgaz Grid. Valoarea estimată a prejudiciului se ridică la 11 milioane de lei.

Potrivit structurii de control, 580 dintre fraude au fost depistate la gaze naturale, iar 510 la energie electrică. Alte 617 fraude au fost depistate în primele cinci luni ale acestui an.

„Anul acesta, în perioada ianuarie – mai, au fost identificate 617 fraude, din care 345 la gaze naturale și 272 la energie electrică. De asemenea, au fost depuse plângeri penale pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la peste 4 milioane de lei. Instalațiile clandestine utilizate, intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate de cei ce le realizează și de beneficiari”, transmite Delgaz Grid.

Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din vecinătate.

Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile.

Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție și/sau parametri neconformi ai energiei și gazelor naturale furnizate.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 1.090 de cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 23,5 GWh.

Spre comparație, 23.5 GWh (23.500.000 kWh) înseamnă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraș cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuință) sau de gaze naturale a locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie).

În perioada ianuarie – mai 2023, cantitatea de energie consumată fraudulos a fost de peste 9,8 GWh, iar valoarea acesteia de peste 4 milioane lei. Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal.