„România, țara mea”, la o nouă ediție

concurs scoala 7

De 13 ani, Școala Gimnazială Nr.7 din Reșița marchează ziua națională într-un mod aparte, prin proiectul „România, țara mea”, un proiect transcurricular, care presupune implicarea preșcolarilor și elevilor în acțiuni al căror scop este formarea și dezvoltarea sentimentului moral-patriotic .

Activitățile proiectului îmbină aspecte care aparțin domeniului cultural – artistic, arte vizuale și literatură, precum și elemente specifice educației civice și sociale. „A determina copiii să prezinte frumusețile României și să le reprezinte în imagini trecute prin filtrul personal este o cale cu șanse mari de succes în ceea ce privește sensibilizarea acestora și aprecierea locurilor în care trăiesc. În acest an adăugăm o sesiune dedicată istoriei și dovezilor istorice care au rolul de a conștientiza elevii cu privire la evenimentele desfășurate de-a lungul anilor și la evoluția istorică a poporului român. Elevii liceeni au ocazia să descrie felul în care văd viitorul lor în România, dar și șansa de a face aprecieri cu privire la modul în care se desfășoară procesul de învățământ. De asemenea, proiectul oferă profesorilor oportunitatea de a exprima gânduri, idei și sentimente, în cadrul simpozionului național «Dascălul, de profesie român»”, ne-a declarat prof. înv. primar Cristina Ardeleanu, coordonator proiecte și programe în cadrul Școlii Nr. 7.

Proiectul „România, țara mea” se adresează preșcolarilor, elevilor de toate vârstele, dar și dascălilor, și este împărțit pe mai multe secțiuni:

Desen – România, țara mea (ciclul preșcolar);

Fotografie – ciclul primar, ciclul gimnazial, ciclul liceal,

• Locuri de poveste din țara mea (ciclul primar)
• File de istorie (ciclul gimnazial)
• Veșnicia s-a născut la sat (ciclul liceal)

Eseu – Licean în România;

Simpozion național „Dascălul, de profesie român” – adresată cadrelor didactice;

Organizatorii concursului precizează că lucrările înscrise la secțiunea „Locuri de poveste din țara mea” trebuie să ilustreze peisaje sau obiective turistice reprezentative pentru România. De asemenea, fotografiile cuprinse la secțiunea „File de istorie” vor surprinde obiective istorice din țara noastră (monumente, castele, cetăți, imagini din muzee). Secțiunea adresată liceenilor – „Veșnicia s-a născut la sat” se raportează la imagini reprezentative pentru satul românesc (munca sau ocupațiile oamenilor care locuiesc la sat, chipuri de țărani, case țărănești, imagini din gospodării, străzi, împrejurimi). Juriul va urmări calitatea fotografiei, claritatea imaginii, tehnica, centrarea obiectivelor, echilibrarea imaginii, luminozitatea, originalitatea fotografiei, iar instantaneele vor reprezenta un avantaj în fața pozelor de grup.

concurs scoala 2

„Licean în România” este secțiunea care provoacă tinerii să scrie un eseu în care să-și exprime ideile, gândurile, sentimentele sau stările lor în legătură cu perioada pe care o trăiesc. Conținutul va cuprinde, printre altele: o privire în ansamblu asupra școlii românești, ce înseamnă școala pentru elevii de astăzi, felul în care-și văd viitorul, etc.

La fiecare secțiune se vor acorda premiile I, II, III și mențiuni. Evaluarea se va face pe secțiune și pe nivel preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Lucrările se pot trimite pe adresa: romaniataramea.scoala7@gmail.com, până în data de 18 noiembrie.

În acest an, vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul Banatului Montan din Reșița, instituție parteneră în proiect, în jurul datei de 1 decembrie. Păstrând tradiția anilor trecuți, cei peste 600 de elevi ai școlii vor avea parte în cadrul aceluiași proiect și de o „Invitație la masă, ca la noi acasă”, o activitate de suflet a unității de învățământ, derulată în colaborare cu Asociația de Părinți, în cadrul căreia elevii vor servi o masă tradițională românească.

masa scoala 7

FOTO: ARHIVA


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/