În Băile Herculane s-a furat până și efectul miraculos al apei termominerale care a făcut atât de celebră stațiunea din Caraș-Severin!
Procurorii DIICOT au mers pe urmele autorilor jafului de 20 de ani de pe Valea Cernei și au descoperit că aceștia nu s-au mulțumit doar să căpușeze și să delapideze societatea care a avut în proprietate aproape întreaga infrastructură hotelieră și balneară, ci au încercat să-i jefuiască la drumul mare și pe investitorii de bună-credință. Pe cei care au dat jos paragina de pe hoteluri și bazele de tratament și au pus în locul lor resorturi de 4 stele. Iar pentru asta s-au folosit de ceea ce Herculane are mai de preț. De apa termominerală în care veneau să-și vindece rănile până și soldații romani.
SC Hercules SA a avut în proprietate zeci de imobile, dar poate mai valoros ca orice bijuterie arhitectonică din patrimoniul său este licența de exploatare a izvoarelor termale și rețeaua de distribuție a apei cu efect terapeutic miraculos. Licență cu o valabilitate de 20 de ani. Tocmai asta le-a dat putere, precum legendarului Hercules, băieților deștepți care au tranzacționat stațiunea ca la piața de chilipiruri. Alexandru Gavrilescu, spre exemplu, cel acuzat de organele de cercetare penală că a orchestrat a doua devalizare a stațiunii, după mult mai celebrul Iosif Armaș, a ajuns până într-acolo încât să încheie cu SC Hercules un contract având ca obiect închirierea unei autoutilitare cu cisternă pentru a asigura transportul apei termominerale către beneficiarii din stațiune!
„Deși SC Hercules SA deține licențele pentru exploatarea apelor termominerale în Băile Herculane, deține chiar și instalațiile aferente care până la numirea administratorului judiciar au fost funcționale, SC Hercules SA furnizează apă termominerală cu autoutilitara într-o stațiune renumită încă de pe vremea împăratului Franz Iosef și a prințesei SISI tocmai pentru proprietățile acestor ape. Se reține că astfel, SC Hercules SA acceptă închirierea unei autoutilitare de la firmele lui Alexandru Gavrilescu cu care să transporte apă termală la societăți care nu sunt racordate prin conductă la SC Hercules SA, dar refuză furnizarea apei către cei mai mari consumatori de apă termală din Băile Herculane, respectiv Hotelul Diana, Hotelul Afrodita și Băile Venera.”, au rămas consternați inclusiv procurorii DIICOT Caraș-Severin.
Evident, încă o afacere păguboasă pentru SC Hercules SA și doar în avantajul lui Gavrilescu, cel care s-a vrut stăpân peste Băile Herculane imediat ce Iosif Armaș fusese luat în sfârșit la întrebări de organele de cercetare penală. Gavrilescu a ajuns să câștige astfel bani din închirierea unor autoutilitare, dar în același timp încerca să își înlăture și eventuala concurență în stațiune. Prin sistarea furnizării apei termale timp îndelungat, Băiele Venera au închis activitatea mai bine de 1 an, iar proprietarii hotelurilor Afrodita și Diana au fost tentați să vândă tot și să plece din Herculane în alte locuri, unde nu se șmenuiește până și paragina.
Primul care s-a jucat însă cu apa termominerală de pe Valea Cernei de parcă ar fi fost creația sa e Iosif Armaș, fostul portar de hotel pe care pesedistul Dan Matei Agathon l-a împroprietărit cu o stațiune faimoasă, care datează de 2.000 de ani.
SC Hercules, reprezentată de cel numit în presa vremii „milionarul de carton”, a încheiat în august 2011 un contract de asociere în participațiune cu firma care tocmai începuse renovarea hotelurilor Diana și Afrodita. Un contract având ca obiect exploatarea în comun a resurselor minerale conform licenței acordate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale. De bună-credință, firma respective a pus la bătaie imediat 100.000 de euro, numai că Iosif Armaș nu renunțase la vechile sale obiceiuri. Transferarea licenței de exploatare a apei termominerale se făcuse fără îndeplinirea condițiilor legale, mai exact, fără obținerea aprobării prealabile a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM). Întrucât această aprobare prealabilă nu a existat contractul nu se putea derula în condiții legale. Armaș făcuse totul de capul său, fără a avea hotărârea AGA. Societatea care investise deja bani frumoși în stațiune și-a căutat dreptatea în instanță, dar fără vreun rezultat favorabil. SC Hercules, prin hotărâre AGA de data asta, a aprobat „respingerea încheierii contractului de asociere în participațiune cu proprietarul hotelurilor Diana și Afrodita”. Apa termominerală ar fi adus bani fără un efort deosebit, motiv pentru care Armaș a întocmit de unul singur actele necesare obținerii acordului ANRM. Pentru a da o aparență de legalitate privind aprobarea organelor statutare, Armaș a depus la ANRM o hotărâre a Consiliului de Administrație întocmită în fals. În acest sens, unul din cei 3 membri ai Consiliului de Administrație a recunoscut că, de la numirea în funcție și până când și-a dat demisia, nu a fost convocat la nicio ședință a consiliului de administrație.
Anchetatorii au stabilit că hotărârea este ilegală, fiind semnată în fals de Armaș Iosif doar pentru a obține dreptul de a exploata după bunul plac apele termominerale de la Herculane. Cât despre asocierea cu proprietarul hotelurilor Diana și Afrodita, procurorii vorbesc despre caracterul speculativ pe care Armaș l-a urmărit în tranzacția respectivă. Cam asta a ajuns stațiunea de pe Cerna după privatizare, obiectul unor șmenuri pe care justiția s-a făcut că nu le vede timp de vreo 20 de ani. Până într-o zi, când ofițerii de la Serviciul Județean Caraș-Severin al Direcției Generale Anticorupție și un procuror DIICOT Caraș-Severin au descins la Băile Herculane pe urmele devalizatorilor.
Rămâi pe expressdebanat.ro! Continuăm seria dezvăluirilor despre jaful de 20 de ani de la Herculane!
Primul troleibuz nou cumpărat de Primăria Timișoara în ultimii 15 ani va fi livrat în primăvara acestui an. Primăria Timișoara face noi investiții cu scopul modernizării transportului în comun....
Adrian Dacica și Andrei Apostol, propuși de Nelu Popa lui Silviu Hurduzeu!
Redescoperiți Caraș-Severinul și acordați-i votul pentru Destinația Anului 2025!
Lăcașele sfinte își deschid porțile pentru mii de credincioși, în ziua Bobotezei
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281