România, primul loc în regiune la numărul de cazuri de tuberculoză

world tb day 2023

Tuberculoza, arată statisticile, rămâne cel mai de temut ucigaș infecțios la nivel mondial. În fiecare zi, peste 4.300 de persoane își pierd viața din cauza acestei boli care poate fi prevenită și vindecată.

Aproape 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de tuberculoză, iar potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, majoritatea persoanelor care suferă de această boală trăiesc în țări cu venituri medii și mici pe cap de locuitor.

Data de 24 martie a fost aleasă pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, întrucât în această zi, în urmă cu 141 de ani, bacteriologul german Robert Koch a anunțat descoperirea bacilului care provoacă această boală, deschizând calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei maladii. Este o zi în care se urmărește sensibilizarea opiniei publice cu privire la consecințele acestei afecțiuni asupra sănătății publice, dar și a impactului pe care îl are în plan social și economic. Nu în ultimul rând, marcarea acestei zile urmărește să atragă atenția și asupra modalităților de prevenție și combatere a acestei maladii cumplite.

Sloganul ales pentru a marca în acest an Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este „Da! Putem elimina TB!”.

„În ultimii 20 de ani, în România, s-au înregistrat progrese importante în asigurarea controlului tuberculozei. Cu toate acestea, la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România continuă să ocupe primul loc în regiune la numărul de cazuri, în 2022 incidența globală a tuberculozei fiind în țara noastră de 46.1 procente la suta de mii de locuitori (8.824 cazuri), cu mult peste valorile medii la nivel european. Similar cu trendul endemiei la nivel național, în Timiș, în anul 2022, această boală a atins valori sub media pe țară, de 38,7 procente la suta de mii de locuitori (272 cazuri).”, a declarat Adriana Socaci, președinte Secțiunea TB a Societății Române de Pneumologie.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

incidenta judete

Potrivit sursei citate, pandemia COVID -19 a condus la o scădere artificială a principalilor indicatori de impact ai TB, atât la nivel mondial (cu peste 28%), cât și la nivel național (cu până la 35%) și, implicit, la nivelul județului Timiș (cu până la 18%), în special în perioada 2020-2022.

O problemă de sănătate publică rămâne însă tuberculoza chimiorezistentă, care ridică serioase obstacole în controlul TB în întreaga lume. Dacă în prezent, în România, tuberculoza cu tulpini sensibile are o rată de vindecare de peste 83% (în județul Timiș de 85,9%), cea cu tulpini rezistente la medicamentele cele mai eficiente are şanse de vindecare destul de reduse, sub 50% la nivel național (similar și la nivelul județului Timiș).