„România pare că încă e sălbatică, dar dă dovezi că se poate schimba ceva în bine”

medicul pediatru mihai gafencu, presedintele salvati copiii

Sunt deja 30 de ani de când Organizația Salvați Copiii are o filială în Timișoara. Într-un interviu acordat expressdebanat.ro, medicul pediatru Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii, vorbește despre cele mai des încălcate drepturi ale copiilor în România, în trecut și acum. 

Medicul Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii, vorbește despre întâmplarea care l-a emoționat cel mai tare în întreaga perioadă de când conduce organizația. La 30 de ani de Salvați Copiii în Timișoara, Mihai Gafencu își anunță retragerea, rămânând în slujba profesiei pe care o practică la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Care este întâmplarea, fapta, situația care v-a emoționat cel mai tare în toată această perioadă de Salvați Copiii?

Mihai Gafencu: Am plâns spunând-o. Când în „Casa cu ferestre deschise” am avut pozele noastre cu copiii pe care i-am luat fără identitate, le-am dat identitate și mai apoi, după ce au stat în casa cu ferestre deschise (n.r, denumire simbolică pentru deschiderea către comunitate), le-am lăsat un caiețel cu… cam tot ceea ce s-a întâmplat în viața lor. Nici noi nu cred că avem. Eu nu am. Am făcut primul congres mondial dedicat rezilienței, care reprezintă exact asta: capacitatea noastră de a face față ororilor vieții. Și în sesiunea de acolo s-a ridicat o fetiță care era studentă în anul 4 la Asistență Socială și ne-a trimis poza cu copiii. Era fetița pe care o ținusem în brațe, o găsisem într-un tomberon. Era în sală, studentă la Asistență socială, prezentând un poster chiar a doua zi. Atunci am plâns în public. Ăsta a fost unul dintre momentele emoționante. Ele au fost multe. Dar ăsta a fost, cum să spun, unul care mă implică personal.

Ele au fost foarte multe. A fost o emoție foarte mare, anul trecut, când am văzut cât s-a redus mortalitatea infantilă în județul vecin, în Caraș-Severin, unde am dotat masiv secția de nou-născuți, unde două dintre colegiile mele tinere, deștepte și bine pregătite și acum fac naveta din Timișoara și sunt medici acolo. Și acolo s-a redus drastic mortalitatea infantilă prin intervenții în care chiar înseamnă că ai făcut ceva.

Care ar fi cel mai des încălcat drept al copilului în țara noastră și de către cine?

M.G.: Drepturile copilului cel mai des sunt încălcate de către organisme statale. Dreptul copilului cel mai încălcat este foarte greu de spus. În acest moment este cu totul altul decât cel la care făceam referire mai devreme, când dreptul la identitate nu era respectat, când dreptul la sănătate nu era respectat.

Acum, ca să glumim ca între doi părinți, răspunsul glumeț ar fi dreptul la joc. Știți că este un drept scris al copilului. Când copilul nu se joacă, noi suntem cei care îi încălcăm un drept. Cred că e cel mai frecvent încălcat.

Dar când vorbim de părinții care pleacă la muncă în străinătate…

M.G.: Nu o fac de plăcere. O fac de nevoie. O fac biciuiți de o țară care își gonește oamenii. Pare uneori că îi blamez când dau doar drumul la statistici și spun da, 73 la sută dintre ei nu s-au făcut un concediu cu copilul în ultimii doi ani și alte date, și alte date, dar nu asta este. Degetul nu arată spre ei.

Puteți spune câți copii ați salvat în 28 de ani?

M.G.: E imposibil. Eu cred că și dacă un copil era ținut în brațe atunci și era chiar salvat de o viață fără familie și un destin frânt, merita. Nu știu. Chiar nu știu.

Vă vedeți făcând altceva?

M.G: Nu știu. Altceva? Chiar mi-am anunțat retragerea, tocmai le-am spus că trebuie să fac un pas în spate pentru că munca de pediatru înseamnă și acolo să creezi structuri. Aici sunt create, aici mi-a fost ușor, acum România pare că încă e sălbatică, dar dă dovezi că se poate schimba ceva în bine și acum deja se pot schimba locurile în structurile Ministerului Educației, Ministerului Sănătății și poți să faci bine. Salvați Copiii, când a fost la început, nici măcar nu puteam să facem pași spre speranța unei discuții cu autoritățile, în 90 ceva. Erau pur și simplu la începuturile începuturilor, în a gândi socialul. 

Salvați Copiii Timișoara. 30 de ani

• A creat un fond esențial de solidaritate socială pentru sprijinirea copiilor vulnerabili
• „Casa cu ferestre deschise”, model pentru transformarea instituțiilor rezidențiale din țară, generalizat în Europa
• În 2004, Salvați Copiii România a impus interzicerea pedepsei corporale asupra copilului. Din 1997, la Timișoara a fost deschis Centrul de Consiliere pentru Copilul abuzat, neglijat, traficat
• Salvați Copiii România a dotat cu echipamente medicale 107 unități medicale – secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și obstetrică-ginecologie – din toate județele țării, cu peste 1.300 de echipamente vitale. Mortalitatea infantilă în județul Timiș a scăzut din 2012, de la 9,9 la mia de copii născuți vii la 5 la mie, în 2022, potrivit INS.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/