România, în Schengen. În Timiș, barierele au fost ridicate la vama Cenad

bariera ridicata vama cenad 1 ianuarie 2025

Autoritățile române au eliminat, la miezul nopții care a marcat trecerea în noul an, controlul de frontieră pe granițele interne ale țării. 

De la 1 ianuarie 2025, românii pot trece granițele statelor Schengen fără controale la frontieră. România a aderat complet la Spațiul Schengen, la 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

La vama Cenad, polițiștii de frontieră au ridicat definitiv barierele de control, iar tonetele de control au fost închise.

„Este un moment special pe care ar trebui cu toții să-l prețuim pentru că, după ani de zile de frustrări și umilințe nemeritate în ceea ce privește această graniță și neridicarea barierelor Schengen pentru români, suntem în acest moment în care suntem parte a familiei europene.”, a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș.

Și subprefectul Ovidiu Drăgănescu a fost prezent în vama Cenad la trecerea între ani: „După 18 ani, voi întâmpina noul an din nou în vama Cenad! Anul 2007 ne aducea mult dorita apartenenţă la Uniunea Europeană, acum 2025 va șterge hopul rutier de la spațiul Schengen ai cărui membri am devenit!”

Chiar dacă a fost eliminat controlul de frontieră, cetățenii trebuie să dețină un document de călătorie valabil, fie că este vorba despre pașaport sau carte de identitate.

La nivel național, la frontiera româno-ungară sunt eliminate controalele la 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier (Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad) și la 5 puncte feroviare (Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor și Valea lui Mihai).

Pe frontiera cu Bulgaria, la nivel național este eliminat controlul la 11 puncte rutiere și 3 feroviare, iar în zona Dunării – la 7 puncte portuare.

Polițiștii de frontieră vor continua să efectueze controale aleatorii și nesistematice în zona de până la 30 de kilometri de la linia de frontieră, folosind dispozitive mobile de control și aplicația eDAC, în colaborare cu alte structuri de securitate.

Potrivit statisticilor, zilnic, în 2024, aproximativ 110.000 de persoane și 33.000 de mijloace de transport tranzitează frontierele interne ale României, dintre care peste 7.300 sunt camioane. Cel mai tranzitat punct de frontieră a fost PTF Nădlac II, cu aproximativ 9.500 de persoane și 4.870 de mijloace de transport pe zi.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/