Rod Festival – despre artă și umanitate în Penitenciarul Timișoara

rod festival in penitenciarul popa sapca timisoara

Rod Festival a ajuns din nou, anul acesta, după gratii, la deținuții de la Penitenciarul Timișoara, cărora le-a facilitat mai multe activități menite să îi apropie de artă. Au fost sesiuni de caricaturi, fotografie și proiecții de film, toate pentru umanizarea spațiului penitenciar. 

Dacă în luna august, Rod Festival a ajuns la Penitenciarul Timișoara cu o sesiune de caricaturi și desene realizate pentru deținuți de artiștii Cătălin Nedelcu și Ovidiu Balint,

caricaturi realizate de rod festival in penitenciarul popa sapca timisoara

Caricaturi realizate deținuților de la Timișoara, în cadrul Rod Festival

în toamnă, echipa festivalului a dus după gratii filmul „Crulic. Drumul spre dincolo”. Filmul prezintă povestea lui Claudiu Crulic, românul decedat într-o închisoare din Polonia după ce a intrat în greva foamei.

proiectie de film realizata in cadrul rod festival la penitenciarul popa sapca timisoara

Proiecție de film pentru deținuții de la „Popa Șapcă”

Proiecția a fost însoțită de o sesiune foto realizată de Soltesz Theophil, cu imagini ce explorează viața de zi cu zi a deținuților. Fotografiile, de mari dimensiuni, au ajuns la fiecare dintre cei care s-au regăsit în portretele expuse.

fotografie detinut realizata in cadrul rod festival timisoara (1)

Fotografie realizată în cadrul Rod Festival

fotografie detinut realizata in cadrul rod festival timisoara

Un alt portret realizat în Penitenciarul Timișoara

La final, Rod s-a întors la penitenciarul de pe strada Popa Șapcă, împreună cu caricaturistul Radu Clețiu și un atelier de fotografie realizat de Diana Bilec.

„A fost foarte interesant, pentru că de data asta am venit cu sesiuni de caricaturi, de fotografie, proiecții de film. Avem și o cinematecă cu circuit închis. Noi aprovizionăm cu filme, iar deținuții le vizionează. Este o lume pe care parțial o cunoaștem, dar care ne surprinde de fiecare dată. Sunt oameni care nu susțin acest mod de a veni în sprijinul unor semeni care au greșit, dar le reamintesc că toți acești oameni se vor întoarce, la un moment dat, în societate și depinde și de noi ca ei să fie un pic altfel. Prin aceste proiecte încercăm să umanizăm cumva spațiul penitenciar, care este unul dur, dificil, să-i facem să se gândească la propria lor condiție, la cei din afară. Reacțiile sunt interesante.”, a declarat regizorul Florin Iepan, directorul DocuMentor, organizatorul Rod Festival.

Și deținuții sunt oameni. Oameni cu povești

După gratii, organizatorii Rod Festival au descoperit oameni cu povești de viață incredibile.

emanuel stefan detinut penitenciarul timisoara

Emanuel Ștefan, parte din proiectul „Rod la penitenciar”

Emanuel Ștefan a fost condamnat la 19 ani de închisoare în „Lotul Odobescu” pentru că a participat la uciderea a doi practicanți de full-contact. După ce și-a ispășit pedeapsa, a fost din nou condamnat pentru furt. Astăzi, el spune că este un alt om. „Am libertatea în suflet, chiar dacă sunt între ziduri. Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, mi-am cerut iertare de la Isus. Pot să vă spun că în fața dumneavoastră aveți un alt Ștefan.”, a povestit Emanuel Ștefan.

caricaturi realizate detinutilor de la penitenciarul popa sapca timisoara

Caricaturi realizate deținuților de la Penitenciarul Timișoara

„Am învățat, ne dăm seama de greșelile pe care le-am făcut și mergem înainte. Luptăm, ne încredem în Dumnezeu și ne schimbăm viața. Ce a fost greu a trecut. Vreau să mă duc acasă, să rămân alături de familie, să-l urmez pe Isus.”, a spus deținutul.

Proiectul „Rod la Penitenciar” este parte din Rod Festival, ediția a V-a, aparținând programului cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/