„Rocada s-a produs odată cu acest buget. Este un buget pentru Guvernul Ciolacu”

orban si chira

Președintele Forța Dreptei, fostul premier liberal Ludovic Orban a criticat bugetul de stat construit de Guvern pentru anul viitor. Prezent la Timișoara, Ludovic Orban a afirmat că bugetul pentru 2023 este unul al subdezvoltării și al pomenilor.

„Acest Guvern «Să trăiți!» a executat comanda și a impus bugetul în 3 zile fără nicio dezbatere publică, fără nicio consultare amplă (…). Totul s-a făcut la comandă, pe repede-nainte și practic a fost respinsă orice fel de idee de regândire a bugetului care să poată să ducă la o îmbunătățire a acestei construcții bugetare profund vicioasă.”, a declarat Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei.

Forța Dreptei a depus 48 de amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul 2023, însă toate au fost respinse.

„A rezultat un buget al subdezvoltării, al pomenilor, al plăților informale sub formă de mită electorală către diferite categorii care fac parte din electoratul tradițional al comuniștilor deghizați în haine social-democrate. Analizând acest buget, este evident că rocada s-a produs odată cu acest buget. Acest buget este un buget pentru Guvernul Ciolacu, nu pentru un Guvern care să fie condus de un premier care să reprezinte PNL.”, a mai spus Orban.

Fostul premier liberal al Guvernului a acuzat că prin buget s-au asigurat bani către zonele de interes ale PSD, cea mai mare creștere de buget fiind pentru „candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea, care are o creștere de peste 600% a bugetului în 2023 față de 2022.” 

„Dacă ne uităm la bugetul educației o să înțelegem că e bugetul premierului Ciolacu, e la fel de mare ca dragostea de școală pe care a avut-o tovarășul Ciolacu. Este un buget rușinos care arată că de fapt acest Guvern nu numai că nu își propune nicio îmbunătățire a calității educației în România, ci pur și simplu tratează educația ca pe o cenușăreasă și se complace în menținerea fabricilor de analfabeți funcționali de pe porțile cărora au ieșit și ei, evident, ca rebuturi. (…) Este evident că este bugetul lui Ciolacu pentru că are creșteri inexplicabile pentru instituțiile de forță ale statului. (…) Și, în mod evident, domnul Ciolacu s-a gândit să îi dea bani și celui care trebuie să îl numească premier. Adică a crescut bugetul președinției cu 35%.”, a mai declarat Orban.

Critici au fost aduse și cu privire la sumele alocate ministerelor Energiei sau Antreprenoriatului și Turismului.

Plenul Parlamentului a adoptat în această săptămână bugetul statului pentru anul viitor. Premierul liberal Nicolae Ciucă a afirmat despre acesta este unul realist și echilibrat.