Robotica – șansa de viitor a tinerilor din Moldova Nouă!

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Unul din orașele importante ale județului Caraș-Severin, Moldova Nouă, are foarte multe de oferit atunci când vine vorba de avansul tehnologic. Iar nenumărați tineri de aici pot ajunge pe cele mai înalte culmi în domeniul profesional dacă ideile lor vor beneficia de un suport real, atât din partea familiei, cât și din partea cadrelor didactice, atrage atenția Sabin Dănuț Munteanu, profesor inginer în cadrul Liceului Tehnologic „Clisura Dunării”.

Competiția de robotică First Tech Challenge, la care elevii liceului din orașul din Clisură vor reprezenta județul Caraș-Severin, a fost ocazia perfectă pentru ca mentorii să descopere cât de mulți și cât de capabili sunt copiii care frecventează cursurile instituției de învățământ de la malul Dunării. Astfel, tinerii au renunțat de mult să folosească tehnologia doar pentru a conversa online sau pentru a posta diferite lucruri în mediul virtual, crearea de programe, dar și de componente în materie de robotică fiind elementele care, realmente, le-au stârnit curiozitatea.

Fascinația pentru înclinațiile elevilor, dar și modul în care aceștia s-au implicat în proiectarea unui robot l-au făcut pe inginerul din Moldova Nouă să declare pentru expressdebanat.ro: „Sunt copii de-a XI-a care au făcut programarea robotului! E drept, ajutați de noi, dar ei avut nevoie de cineva care să le dea direcția, iar ei au mers mai departe. Avem copii care fac la imprimantă componente. Deci, cine vine în grupa asta de robotică și îi place, cine este dispus să aloce timpul necesar instruirii, după ce va termina liceul, va avea o altă viziune. Acesta e și scopul nostru și sigur că asociația noastră, prin educație, a țintit și asta!”.

Descoperirea valorilor pe care liceul de la malul Dunării le deține, precum și suportul pe care cadrele didactice sunt dispuse să îl ofere tinerilor, nu doar în această competiție a inovației, ci și pe mai departe, îl determină pe Munteanu să tragă un semnal de alarmă și să le transmită un mesaj părinților: „Fac apel la părinții care vor ceva de la copiii lor: să se uite înspre noi. Eu cred că vor veni și alți copii. Ușa e deschisă tuturor. Avem și locuri de voluntari în echipă. Nu e un număr limitat! Sigur, asociația ne impune un număr și numărul ăsta ne obligă să-i deplasăm undeva pe elevi! Dar, ca să-nvețe, dacă-și vor câștiga locul, dacă sunt competenți și le place, acești copii vor avea loc ulterior în echipă. Anul viitor vom continua! Facem alte echipe. Vom avea robotul cu altă temă, alte componente, alte misiuni. Eu nu pot să spun decât că sunt entuziasmat, deși oboseala m-a cuprins, dar sunt entuziasmat la gândul că mulți copii vor avea șansa asta să intre în această echipă și să-nvețe ceva. Eu când îi văd că fac la imprimantă diferite componente și vreau acum, dacă aude cineva acest apel, dacă e cineva în Moldova Nouă și știe să lucreze la imprimantă, să facă un program, să vină să stea de vorbă cu noi. E o provocare fantastică. Eu când văd copii că lucrează la asta, ce pot să mai zic?”.

Muzeul TM

Totodată, profesorul pune punctul pe i și este de părere că munca și perseverența le vor oferi tinerilor un viitor profesional formidabil: „Ei deja au termenii tehnologiei! Iar în momentul în care discuți cu ei, aceștia sunt fenomenali. Au o ocazie fantastică și să nu o rateze! Acești copii au șansa reală de a ajunge departe! Peste câțiva ani de zile, ceea ce au făcut aici, sunt convins că se va vedea”.

În încheiere, inginerul Munteanu este mândru că le poate fi de folos elevilor săi și speră, ca orice mentor, peste câțiva ani, să le cedeze locul celor mai buni tehnicieni, celor mai buni ingineri, profesioniștilor care, asemeni lui, vor avea grijă să ofere societății tot ce e mai bun în materie de oameni valoroși: „Noi avem acum condiția prin care ei să se dezvolte, să-nvețe noțiuni fabuloase! Mulți dintre ei vor ajunge tehnicieni și ingineri de top în multinaționalele din România și din străinătate, evident, dacă pun mâna pe carte. Am această convingere pentru că văd ce pot să facă acești copii”.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/