Risc major cu apa termală de la Băile Herculane!

dunca ciobanu
casinoherculane by sungarden

Romeo Dunca s-a grăbit să deschidă robinetul după ce ANRM a lăsat stațiunea fără apă termo-sulfuroasă, însă situația s-a complicat dramatic după intervenția Primăriei Băile Herculane!

Secretarul general al județului, Darian Ciobanu, i-a avertizat pe președintele Romeo Dunca și pe consilierii județeni că dacă renunță la demersurile deja începute pentru preluarea licenței de exploatare a apelor termale de la Herculane expun stațiunea unui risc major. Mai exact, ca izvoarele cu apă terapeutică de pe Valea Cernei să ajungă pe mâna unor speculanți. Iar situația actuală, în care bazele de tratament nu beneficiază de apă termo-sulfuroasă, să devină și mai complicată.

Romeo Dunca a acționat imediat după ce ANRM n-a mai prelungit licența SC Hercules și a cerut încuviințarea aleșilor județeni pentru a o solicita Consiliul Județean. A primit votul majorității și a trimis solicitarea către ANRM. Spre nemulțumirea factorilor de decizie din Băile Herculane, cu care n-a existat o consultare în prealabil. Ci abia după. Astfel, președintele Dunca, e forțat să renunțe la licență în detrimentul Primăriei Băile Herculane.

„Noi nu am cheltuit sume de bani, ne-am oprit când am văzut cererea Primăriei. Părerea mea e că ar trebui să revenim asupra acestei hotărâri, să renunțăm la acest drept, să dăm șansa Primăriei să își atingă scopul. Putem intra într-un parteneriat după ce Primăria preia licența. Trebuie ținut cont de dorința oamenilor de acolo, trebuie ținut cont de dorința autorităților de acolo, a consilierilor de acolo, chiar dacă o parte din ei poate fac opoziție mai mult politică, dar oamenii de afaceri sunt importanți și dacă ei au spus că licența trebuie să o primească Primăria Herculane, atunci să facem tot ce ne stă în putință să-i ajutăm. În varianta în care acest lucru este legal, posibil și va duce în final la folosirea apei termale din aceste izvoare!”, a explicat Romeo Dunca.

Ioan Crina, liderul consilierilor județeni PSD, cere o informare detaliată despre situația apei termale de la Herculane pentru a putea vota în cunoștință de cauză și pentru e nu mai pierde timp sau chiar pentru a compromite de tot stațiunea.

„Nouă ne spuneți să o luăm că Băile Herculane nu are bani, ei vă conving imediat altfel. Ne jucăm așa? Asta e o prostie! Ar trebui să avem exact ce și cum s-a întâmplat. S-ar putea să votăm renunțarea și să nu mai fie posibil. Să nu facem o prostie și mai mare! Riscăm să pierdem dreptul în favoarea privaților!”, a intervenit social-democratul.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

De la Herculane lucrurile se văd însă altfel, a explicat consilierul județean PNL Doru Coșei: „Primăria Băile Herculane e într-un stadiu avansat cu documentația, licența va fi luată de Băile Herculane. Consiliul Județean e singurul obstacol în calea obținerii licenței!”

Riscul real a fost identificat de Darian Ciobanu, secretarul general al județului. „Pericolul e în lege!”, a avertizat acesta făcând referire la art. 13 din Legea 85, care spune că resursele minerale se concesionează numai persoanelor juridice ori se dau în administrare instituțiilor publice. Ori nici Consiliul Județean, nici Primăria Băile Herculane nu sunt instituții publice. „ANRM ne-a expus riscul, că dacă declinăm chestiunea asta se poate pierde licența și da în privat, prin licitație publică!”, a transmis Ciobanu.

Pentru a putea exploata și distribui apă termală trebuie să fii autorizat de ANRM, iar Consiliul Județean are compartiment dedicat pentru resurse minerale, ceea ce poate constitui un avantaj. Mai are și o Hotărâre deja aprobată. Și se mai adaugă ceva. „Am cerut mandat Consiliului Județean ca să facem niște cheltuieli. Noi nu putem revoca Hotărârea decât pentru niște motive pe care nu le-am avut în vedere la acel moment, care au intervenit ulterior. Dar care e motivul revocării? Actul administrativ a intrat în circuitul civil!”, a atenționat secretarul județului.

Apa termală de la Băile Herculane va fi din nou pe masa consilierilor județeni la prima întâlnire a acestora în plen. Până atunci, SC Hercules încearcă să-și recâștige în instanță dreptul de a exploata izvoarele de pe malul Cernei, în timp ce bazele de tratament au bazinele goale, apa cu efect miraculos risipindu-se în Cerna.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/