RIDICOL. O situație de-a dreptul absurdă s-ar putea să usture la buzunare Primăria Timișoara!

Bugetul orașului Timișoara riscă să fie semnificativ afectat din pricina unei situații care bate logica și sfidează rațiunea. Acest fenomen situat pe culmile absurdului este îndreptat către o clădire simbol a Timișoarei, cunoscută drept „Casa cu Lei”.

Primăria a cerut în instanță unuia dintre proprietari, deținător al unui spațiu aflat la subsolul clădirii, să demoleze niște lucrări care au fost efectuate, de fapt, de muncitorii Primăriei Timișoara. Municipalitatea riscă să fie obligată să ramburseze finanțarea de cinci milioane de euro, care reprezintă fonduri europene pentru reabilitarea centrului istoric al Timișoarei.

Mai exact, această poveste absurdă și chiar ridicolă își are începuturile în anul 2014, când Piața Unirii se afla în reabilitare, moment în care Lucian Mihai Cristea, proprietarul subsolului „Casei cu Lei” a realizat, la rândul său, recondiționarea spațiului, curățând și redând aspectul inițial a două hornuri de aerisire. Din cauză că aceste canale de ventilație sunt ieșite în exterior, depășind limita clădirii cu jumătate de metru, Poliția Locală a acuzat proprietarul spațiului că a realizat lucrări neautorizate, acesta fiind obligat să plătească sancțiunea de 5.000 de lei.

„În timpul lucrărilor de reabilitare ale Pieței, știți că a fost decopertat și proiectul care este al Municipalității prevedea ca acolo unde este posibil, să se recupereze la clădirile vechi, clădirile simbol sau clădirile istorice, inclusiv canalele sau gurile sau coșurile de ventilație sau de aerisire, care au fost gândite de către arhitecți cu scopul evident de a aerisi, ventila clădirile, pentru a le feri de umiditate și pentru a rezista în timp. Cu prilejul efectuării acestor lucrări, s-a constatat că, la acest imobil, există gurile acestea de aerisire și cel puțin pentru spațiul care aparține clientului meu, coproprietar al acestui imobil, dar proprietar exclusiv al spațiilor de la subsol, dumnealui a încercat să redea această funcționalitate fără însă a face alte lucrări. Ceea ce a făcut în interior a fost doar de a înlătura pământul și resturile de materiale care obturau aceste guri și canale de ventilație (…) Din punct de vedere juridic, dacă noi nu efectuăm aceste lucrări, e posibil ca Primăria să le efectueze și să ne trimită nota de plată. Ar fi haios să se apuce tot ei să desfacă, să trimită nota de plată și după aceea să primească ei nota de plată de la Comisia Europeană pentru că au desființat niște lucrări din bugetul de stat. Asta ar fi maximă!”, declară avocata Laura Martonosy.

Primăria Municipiului Timișoara a dat în judecată proprietarul și cere desființarea lucrărilor. Instanța a cerut o expertiză, iar, ca un punct culminant al acestei situații penibile, în urma expertizei realizate, s-a concluzionat faptul că lucrările în cauză nu există!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/