Timișorenii sunt invitați până pe 30 septembrie să asculte fragmente sonore din viețile adolescenților din anii ’70-’80, în cea mai populară instalație a Muzeului Memoriei – Telefonul Amintirilor.
Instalația Muzeului Memoriei poate fi vizitată la FABER (Splaiul Peneș Curcanul, nr. 4-5). Publicul poate asculta 10 reconstituiri sonore din ziare și știri, precum și amintiri ale celor care și-au trăit adolescența în anii ’70-’80.
„În capitolul doi al proiectului Adolescent în Comunism, am vrut să reconstituim și să aflăm cotidianul din viețile celor care și-au trăit adolescența între acei ani: cei care au cunoscut iubirea, ascultau Europa Liberă pe furiș, dădeau mai departe bancuri cu Ceaușescu și au fost martorii devastatorului cutremur din ’77. Telefonul Amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că el cuprinde conținut de arhivă, original, care, fără el, nu ar ajunge la atât de mulți oameni. Ce putem promite este că Telefonul Amintirilor va călători mult în această vară, pentru ca istoriile personale să fie ascultate.”, declară Smaranda Pasnicu, co-fondatoare a Muzeului Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart.
Telefonul Amintirilor este cea mai cunoscută instalație creată pentru Muzeul Memoriei, cu participări la peste 50 de evenimente indoor și outdoor, cu peste 10.000 de ascultări, în 13 orașe. În prezent, instalația se află și la Brașov, Iași și Cluj-Napoca.
Proiectul „Adolescența în comunism: anii ’70-’80” este un proiect co-finanțat AFCN.