Un divorț ca atâtea altele de pe rolul Judecătoriei Timișoara a scos la iveală o posibilă schemă infracțională prin care copii cu vârste foarte fragede sunt încadrați în grad de handicap ușor doar cu scopul ca mamele să-și prelungească șederea în concediu maternal, timp în care continuă să încaseze indemnizațiile pentru creșterea micuților!
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, iar mai apoi cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara au fost sesizați cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de către funcționari publici din cadrul Direcției Genenarele de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, precum și de mai multe cadre medicale. Toate acestea, după ce un tătă a aflat cu stupoare, în timpul unui proces de divorț, că are un copil cu handicap. Habar n-avea de acest lucru până să ajungă în sala de judecată. Știa însă despre intențiile soției, de care acum divorțează, că intenționează să găsească o soluție pentru încadrarea copilului lor într-un grad de handicap. Scopul fiind prelungirea cu un an a concediului maternal. Ceea ce atrage după sine și încasarea indemnizației lunare pe care statul o acordă pentru creșterea copiilor!
Vâzând cu ochii lui documentul de la dosarul de divorț care atestă handicapul minorului, tatăl a cerut explicații, pe rând, tuturor celor care au avut un rol în eliberarea certificatului de handicap. Practic, a făcut o anchetă pe cont propriu, iar ceea ce a descoperit l-a obligat să aducă totul la cunoștința organelor de cercetare penală. Cu atât mai mult cu cât are convingerea că nu e vorba despre vreo eroare materială, lucru pe care îl demonstrează cu probe, ci de o adevărată rețetă. O rețetă penală prin care nu doar copilului său i s-ar fi inventat dizabilități, ci multor altora, scopul fiind fraudarea bugetului public! Dar totodată ar fi vorba și despre o rețea. O rețea de falsificatori de certificate de handicap!
Mergând din ușă în ușă, de la medicul de familie la specialiștii DGASPC care au evaluat minorul cu dizabilități și alte cadre medicale care și-au pus parafa pe diverse acte medicale ale minorului, timișoreanul a dat ușor peste ața albă cu care a fost cusută toată povestea. O ață la fel de albă ca și pasta corectoare cu care au fost operate modificări în actele emise de DGASPC după ce s-a aflat că totul a fost deconspirat. „Copilul meu a fost încadrat în grad de handicap ușor, fiind diagnosticat cu retard în vorbire. A se reține, la vârsta de 1 an și 10 luni! După ce am cerut explicații la DGASPC Timiș, eu aflând de aceste probleme ale copilului din dosarul de divorț, nu de la vreun medic sau funcționar de la Protecția Copilului, am constatat că s-a schimbat diagnosticul. Pur și simplu a fost șters cu pastă corectoare diagnosticul inițial și a fost trecut altul peste, mai exact, din retard de vorbire s-a modificat în dermatită atopică! Sunt mai multe falsuri, iar pe holurile instanței am aflat că, de fapt, asta ar fi o adevărată practică. Adică încadrarea în fals a copiilor în grad de handicap ușor. Tocmai de aceea am sesizat organele de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual”, ne-a declarat acesta.
Infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat nu a fost suficient probată, astfel că, prin Ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș din luna ianuarie a acestui an s-a dispus clasarea cauzei. În schimb, cercetările continuă la Judecătoria Timișoara, pentru fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual. Am solicitat explicații față de cele relatate oficialilor DGASPC Timiș, dar deocamdată… nimic!
Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte!
foto: Bzi