Bugetul Timișoarei pentru anul 2025, în valoare de 2,65 miliarde de lei, a fost discutat în cadrul unei dezbateri publice.
Potrivit propunerii de buget pentru acest an, valoarea totală se ridică la 2,65 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut. Mai precis, 1,35 miliarde lei vor fi distribuiți secțiunii de dezvoltare, iar restul merg pe funcționare. Printre altele, Primăria Timișoara a prevăzut reduceri la capitolul cheltuieli cu personalul în valoare de 42 de milioane de lei.
O dezbatere publică pe marginea bugetului Timișoarei pentru anul 2025 a avut loc joi seara. La acțiune au luat cuvântul doar câteva persoane. Marele absent de la dezbatere a fost Dominic Fritz, primarul Timișoarei, căruia i-au ținut locul viceprimarii Ruben Lațcău și Paula Romocean.
„Cheltuielile cu personalul înregistrează o scădere și este o veste bună. Față de anul trecut, cheltuielile totale, în întregime, cu personalul, nu doar salariile din primărie, scad de la 276 de milioane de lei la 234 de milioane de lei. Deci, avem o scădere de aproximativ 40 de milioane de lei. Vorbim de opt milioane de euro, bani pe care îi vom da în minus pe salarii și sperăm ca în urma unei reorganizări pe care vrem să o facem în acest an, să reușim să mai reducem costul cu salariile, ca în felul acesta să folosim o bucată cât mai mare din banii orașului pentru investiții și pentru viitor, nu pentru cheltuieli strict de funcționare de zi cu zi”, a explicat, printre altele, Ruben Lațcău, în timpul prezentării bugetului.
Primul care a luat cuvântul a fost Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara, care a acuzat conducerea instituției de faptul că a organizat mai multe concursuri de angajare, iar acum se pregătesc concedieri.
„Am atașat la solicitarea pe care am transmis-o că dorim să participăm la această dezbatere, am atașat trei plângeri prealabile pe care le-am făcut anterior, cu privire la mai multe concursuri de recrutare care s-au organizat, începând de anul trecut până în prezent. O plângere împotriva a cinci concursuri, o plângere împotriva a nouă concursuri și o plângere împotriva a 16 concursuri. Deci, paradoxul, adevăratul paradox, este că dumneavoastră anunțați niște tăieri la cheltuieli de personal, când între timp dumneavoastră ați organizat foarte multe concursuri de recrutare. Din punctul nostru de vedere, nu este fundamentată această scădere a cheltuielilor de personal”, a afirmat Tiberiu Negrei.
De asemenea, liderul de sindicat a dorit să știe dacă angajații Primăriei Timișoara vor primi în acest an vouchere de vacanță, dar nu a primit un răspuns concret.
Apoi a luat cuvântul Dan Iliescu, un antreprenor din Timișoara, care a pus mai multe întrebări legate de valoarea impozitelor pe clădirile nerezidențiale, proiecte amânate din lipsă de fonduri și creditele luate de primărie. De asemenea, Ilie Sârbu, consilier local AUR, a dorit să știe, printre altele, dacă Primăria Timișoara va mai reabilita linia 3 de tramvai și a propus amplasarea unor plăci informative, la fel ca cea din Piața Operei dedicată Proclamației de la Timișoara, și în piețele Unirii și Libertății.
Totodată, Cosmin Tabără, consilier local PNL, a întrebat în timpul dezbaterii publice dacă sunt bani prevăzuți pentru reabilitarea adăposturilor civile. „Există o parte bugetată pentru adăposturi”, i-a răspuns viceprimarul Lațcău. Dezbaterea publică a durat aproximativ o oră și s-a desfășurat fără certuri.