Deși anunțat, încă din 2020, prioritar pentru administrația Nica, proiectul de restaurare a Castelului Huniade bate pasul pe loc. Autoritățile județene nu au găsit toți banii necesari să se apuce de lucrări.
CJ Timiș a adunat în pușculiță, în ultimii patru ani, aproximativ 18,5 milioane de euro pentru reabilitarea Castelului Huniade, din totalul de circa 40 milioane euro estimat pentru lucrări. Banii provin din: Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (6 milioane euro), Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria (8 milioane euro) și PNRR (4,5 milioane euro).
Actuala și viitoarea administrație s-au pus de acord ca restul sumei necesare pentru restaurarea castelului să fie trasă dintr-un credit, pe care CJ Timiș îl va lua cât de curând. Creditul, de cel mult 400 de milioane de lei, ar urma să fie folosit și pentru demolarea stadionului Dan Păltinișanu sau acoperirea cheltuielilor neeligibile la proiectele cu finanțare europeană câștigate de administrația județeană.
La Castelul Huniade, autorizația de construire pentru lucrări a fost eliberată acum zece luni, în noiembrie 2023.
„Noi am finalizat proiectul tehnic în primăvară și acum discutăm de scoaterea la licitație efectivă a acestui proiect. Sunt patru tipuri de finanțări: finanțarea prin PNRR, cea pe programul de reabilitare a clădirilor cu risc seismic și este România- Ungaria. Restul până la necesarul total de finanțare, conform proiectului tehnic, trebuie asigurat din bugetul local, respectiv dintr-un credit. Noi așa am gândit.”, a declarat Alin Nica, președintele în funcție al CJ Timiș.
Intenția autorităților este ca, atunci când vor avea banii necesari, să organizeze o singură licitație pentru întreg proiectul de reabilitare, chiar dacă acesta are finanțare din patru surse distincte.
„Merge și așa e de dorit: să avem un singur constructor, nu patru. Pentru a face acest lucru posibil trebuie să asigure ca parte de angajamente bugetare sau credite bugetare întreaga sumă, nu doar cea de început. Proiectul se va întinde pe patru-cinci ani. Va fi de lungă durată pentru că este vorba de un monument istoric și cu siguranță se vor găsi, când se bagă prima cupă în pământ, vestigii care vor opri lucrările și care vor prelungi timpul alocat în proiectul tehnic pentru lucrare. (…) Luăm acest credit pentru Castelul Huniade, chiar dacă tragerile efective din credit vor fi în 2026-2027.”, a mai explicat Alin Nica.
Deocamdată, nimeni nu poate spune când va fi organizată licitația pentru constructor.
„Susțin și eu acest punct de vedere (n.r, o singură licitație pentru tot proiectul). (…) Dacă vine o singură firmă, face toate etapele în funcție de sursa de finanțare, dar lucrează tot. Altfel, dacă sunt două, trei firme, o să se certe cu ce trebuia să facă, de fapt, celălalt. Eu cred că e un proiect complex, o nebunie de proiect, s-a gândit prost în forma asta, cu șapte mii de surse de finanțare, dar așa îl avem acum. Ce să-i fac? Să-l arunc? Mai rămâne zece ani în paragină castelul. Nu știu să spun dacă licitația va fi organizată anul acesta sau la începutul anului viitor, depinde de cât de repede vine creditul.”, a declarat Alfred Simonis, președintele ales al CJ Timiș.
Castelul Huniade, care găzduiește din 1948 Muzeul Banatului din Timișoara, a fost închis publicului în anul 2006, atunci când s-a început consolidarea aripii de nord-vest a imobilului. De atunci și până acum, autoritățile nu au reușit să găsească soluții pentru a-l reabilita în întregime.
Clădirea este considerată ca fiind cea mai veche din Timișoara, fiind construită între 1307-1315 pe fundația vechiului castel ridicat de Carol Robert de Anjou. A fost restaurată în timpul domniei lui Ioan de Hunedoara, fiind afectată de cutremurul din 1443. De-a lungul timpului, castelul a trecut prin numeroase etape de renovare și reconstrucție, suferind daune în timpul asediilor și războaielor. Forma actuală a castelului datează din 1856 când au fost finalizate lucrările de reconstrucție.