Restaurarea Ansamblului Puțului I din Anina intră în prelungiri!

mina anina 3

12 luni are la dispoziție firma din Maramureș care a câștigat licitația pentru restaurarea monumentului industrial de clasă A să finalizeze lucrarea

Pentru Ansamblul Puțului I, monument industrial de clasă A, autoritățile din Anina au primit o finanțare europeană de 3,6 milioane de euro, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Finanțarea a avut în prim plan restaurare monumentelor care compun Ansamblul Puțului I (clădiri, Puțul I și mașina de extracție cu aburi, singurul utilaj rămas din vechea mină), în vederea conservării și punerii acestora în valoare. Lucrările ar fi trebuit încheiate la 31 decembrie 2023, însă firma care a câștigat licitația pentru execuția proiectului nu a reușit să finalizeze la timp, astfel că reprezentanții Primăriei Anina au solicitat o prelungire, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Prelungirea a venit odată cu semnarea, zilele trecute, a noului contract de finanțare cu ADR Vest.

Cam 80% sunt din lucrare este făcută, la acest moment. Practic, lucrările se reiau din acest stadiu și vor fi continuate de aceeași firmă. Perioada de implementare pentru partea de 20% rămasă nefinalizată este de 12 luni. Și credem că nu vor fi probleme având în vedere că lucrările care au rămas nefinalizate sunt mărunte, precum refacerea instalații electrice, a instalații sanitare, geamuri. Teoretic, anul viitor pe vremea aceasta lucrările ar trebui să fie finalizate. Odată cu semnarea noului contract privind restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentului de clasă A – Ansamblul Puțului I, a fost transmis către constructor și ordinul de reîncepere a lucrărilor. Valoarea totală a contractului este de 3.458.383 de lei lei, suma reprezentând toate cheltuielile rămase din contractul de finanțare anterior”, a explicat viceprimarul cu atribuții de primar al Aninei, Daniel Danu.

Chiar dacă inițial se vorbise despre un muzeu al mineritului la Anina, cu amenajarea unui punct de belvedere, și cu posibilitatea ca turiștii să coboare în subteran, Daniel Danu spune că proiectul a primit finanțare doar pentru reabilitarea clădirilor, nu și pentru alte lucrări.

O să ajungă muzeu, dacă o să mai prindem vreo două finanțări. Adică una ne va trebui pentru dotările care ne trebuie acolo, iar cea de-a doua să reușim să facem coborârea cu liftul și ieșirea printr-o galerie. Practic în această finanțare a intrat doar reabilitarea clădirilor”, a explicat Danu.

FOTO: ARHIVĂ

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/