Restaurare cu bani europeni! Biserica din lemn de la Românești va fi refăcută cu un milion de euro

Biserica de lemn din satul Românești, comuna Tomești, monument istoric de gradul A, construită în secolul XVIII, va fi restaurată cu bani de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional.

Valoarea proiectului este de aproape un milion de euro, astfel că reprezentanții administrației locale au lansat licitația pentru găsirea unui constructor specializat în astfel de lucrări, deoarece la nivel național prea puține firme au ca obiect de activitate lucrări de restaurare a lăcașurilor de cult din lemn, monumente istorice. Cele mai multe societăți de acest fel există în județele Maramureș și Satu Mare.

De altfel, bisericile de la Poieni, Zolt, Curtea, Coșevița sau Margina au fost restaurate cu specialiști proveniți din aceste județe.

Biserica de lemn cu hramul „Nașterea Sfântului loan Botezătorul” se prezintă în momentul de față într-o stare rea de conservare. Șarpanta acoperișului este șubredă, la fel și peretele de nord al lăcașului, expus mai mult intemperiilor. Are pereții construiți din bârne de gorun, acoperiți în exterior cu lipituri de pământ. Turnul de lemn ridicat deasupra pronaosului conservă cel mai frumos bulb de inspirație barocă păstrat în Banat, fiind și el placat cu șindrilă. Monumentul a fost pictat, dar acum câteva decenii pictura a fost spoită cu var. Din ceea ce se mai distinge azi din scenele de pe bolta naosului și din altar, pe baza analogiilor cu alte monumente, s-a sugerat că ar fi fost opera zugravului lugojean Gheorghe Gherdanovici.