La Cetatea Șoimoș s-a descoperit o comoară pentru demagogi

cetatea de la Soimos stiri din Arad

Când în februarie s-a prăbușit o bucată dintr-un zid al cetății Șoimoș, între primarul din Lipova și autoritățile județene din Arad s-a născut un dialog tipic românesc. Un concert al demagogilor. Vă voi sintetiza eu esența acestuia, ca să nu mai pierdeți și dvs vremea…

Deci, administrarea cetății Șoimoș a fost succesiv a primăriei Lipova și a consiliului județean Arad, apoi a revenit orașului. Fiecare spunea că face și drege, că accesează fonduri, etc. Din 2020, după aproape 10 ani de administrație județeană, orașul Lipova a reluat controlul asupra cetății. Când a căzut un fragment dintr-un zid a început circul: „Vedeți, dacă ne-ați fi lăsat-o nouă am fi făcut ceva frumos! Păi de-aia am luat-o că n-ați făcut, doar că accesarea fondurilor europene nu s-a putut face pentru restaurare! N-am putut să accesăm finanțare din cauza voastră!…”

Foarte interesant este însă și altceva. Adică după aceste pasări a responsabilității, ba la unul ba la altul, au apărut sursele de finanțare! Chiar mai mult, media a fost intoxicată cu un concurs de proiecte pentru salvarea cetății Șoimoș! Fiecare se lăuda că a găsit ceva bani. (Stați liniștiți, era înaintea alegerilor!) Ca să fie circul complet au intrat în joc și deputații din Arad, nu spunem care, persoane importante. Și a fost lansată știrea că e gata, cetatea a fost trecută pe lista obiectivelor care primesc bani pentru restaurare. Deci, noi, muritorii de rând, să nu ne mai facem atâtea griji căci totul este pe drumul cel bun!

Opinia mea însă, nu îndrăznesc să vorbesc în numele altora, este că totul e doar vorbărie curată, discurs gen Farfuridi! Sunt ușor de identificat palavrele, mai ales că de vreo 35 de ani încoace, clasa politică românească și-a dovedit incompetența.

Cât costă restaurarea cetății Șoimoș

Cetatea nu a beneficiat decât de lucrări de consolidare, utimele fiind din anii 70. Acum, după atâtea declarații de idei salvatoare și identificare de soluții (apărute după prăbușirea din iarnă), inclusiv de surse de finanțare, se știe că ar fi nevoie de cel puțin 40 de milioane de euro pentru restaurare. Vă rog pe dvs să vă puneți imaginația la contribuție și să vă dați răspunsul. În condițiile în care guvernul se gândește cum să ne spolieze mai bine, credeți că va da el 40 de milioane euro pentru o cetate? Ce valoare au cultura și istoria pentru politicienii noștri!?

Aceste milioane de euro (!?), care ar fi date de Compania Națională de Investiții sunt precedate însă de alți bani. Respectiv de cei necesari pentru expertiză și documentație tehnică, bani pe care i-ar da Institutul național al Patrimoniului. Cât, cum, ceață…

Senzația mea este însă că, dată fiind buna tradiție românească, până la finalizarea studiului, expertizei și ce vor mai face, vor mai cădea niște ziduri. Apoi, este vorba de consolidare și sau restaurare? Amândouă? În ce proporție? Stați pe pace, nu a mai zis nimeni nimic, a trecut campania electorală pentru alegerile locale. Poate la cele parlamentare, vreun pui de deputat să se mai cațăre pe subiect.

Întrebare: În condițiile în care statul este în mare criză financiară, aveți senzația că cetățile sunt o prioritate pentru guvern?

Cetatea Șoimoș e plină de atenții și watchuri

De la prăbușirea zidului și până acum (deci din februarie și până acum în mijloc de august) primăria Lipova a instalat niște panouri de atenționare că pe acolo cad pietre! Nici măcar zona unde s-a prăbușit bucata de zid nu a fost curățată în mod conștiincios! Mai mult, unele dintre aceste panouri sunt deja acoperite de vegetație, semn că pe-acolo nu a trecut vreo mână de gospodar.

Singura certitudine este, în opinia mea, aceea că zidurile nu se vor prăbuși din cauza maneliștilor sau a celor care recoltează piatră pentru construcție! Zidurile vor fi învinse de timp și de indolență. De patriotism! Accesul este prea greu, iar sus, la Șoimoș, urcă în principal iubitorii de istorie, de natură, celor cărora nu le prea trece prin cap să facă vreo stricăciune.

Și ar mai fi de reținut că după ce a trecut concursul de anunțuri cu proiecte și soluții de finanțare… pauză! Nu a mai apărut nicio știre. Bine, adevărul este și că s-a terminat campania electorală!

Ce se va întâmpla în continuare? Nu știe nimeni, probabil vor cădea ziduri…

Pentru Cetatea de la Lipova toți se bat cu pumnul în piept

Vă fac o prezentare de titluri din media care spun totul, nici nu e nevoie să mai citiți articolele:

Galerie de fotografii

Cetatea Șoimoș văzută de sus, anul aproximativ 2016

Cetatea Șoimoș văzută de sus, anul aproximativ 2016, vezi pe Youtube

Zidul prăbușit în februarie; foto Știrile ProTV

Zidul prăbușit în februarie; foto Știrile ProTV

zid prabusit la Soimos, situația actuala

La mijlocul lui august zidul prăbușit este cam tot în aceeași poziție, respectiv pe cărarea de acces

La cetatea Soimos; panou de informare acoperit cu vegetatie

La cetatea Soimos; panou de informare acoperit cu vegetatie

picnic la cetatea soimos

Și totuși, drumeții cu condiție fizică vin la picnic în incinta cetății

Vedere din cetatea Șoimos către mănăstirea Maria Radna

Vedere din cetatea Șoimos către mănăstirea Maria Radna

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/