„Respect tuturor luptătorilor români, oriunde își servesc Patria!”

marcel vela

În 2019, cu trei ani înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, senatorul Marcel Vela anunța o propunere legislativă prin care să fie recunoscute meritele întregului personal din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională. 

La finalul lunii februarie 2019, senatorul Marcel Vela propunea modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

„Până în prezent, militarii MApN erau singurii apreciați în mod oficial și doar jertfa lor era recunoscută ca eroism și sacrificiu pentru țară și popor în misiunile executate de către Armata României. Am aflat, ca Președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, că avem jandarmi răniți in Kosovo, ca ofițeri SPP au salvat demnitari ONU răpiți în Africa, că avem ofițeri SIE sau SRI care își riscă viața permanent în misiuni antiteroriste sau că polițiști sau specialiști din STS sunt expuși unor riscuri permanente în misiunile executate în țară sau în străinătate. Pentru toate acestea, am propus Parlamentului ca indiferent daca militarii fac parte din structurile MApN, MAI, STS, SRI, SIE sau SPP, atunci când sunt răniți în orice fel de pregătiri militare sau misiuni, toți să beneficieze de aceleași drepturi si onoruri, iar familiile celor decedați să fie tratate cu aceeași recunoștință din partea Statului Român.”, spunea Marcel Vela în acea perioadă. Inițiativa legislativă a fost respinsă însă atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.

Expunerea de motive integrală poate fi citită aici – https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19L209EM.PDF.

Trei ani mai târziu, în Ucraina izbucnea conflictul militar pe care astăzi senatorul Marcel Vela îl numește „iad”. „Omenirea și toate instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională suntem acum într-o nouă etapă internațională, complicată și periculoasă. Respect tuturor luptătorilor români, indiferent cărei arme aparțin, oriunde își servesc Patria!”, este mesajul parlamentarului cărășean.

1000x100 (5)