Intenţiile ministrului Borbely cu privire la introducerea taxei pe centralele de apartament, creşterea subvenţiilor locale pentru căldură şi cele două milioane de euro fără TVA cheltuite de municipalitate pentru opt centrale termice de zonă sunt motive suficiente pentru mulţi reşiţeni să ceară racordarea la noul sistem de termie.
Mihai Stepanescu, însoţit de o echipă a Primăriei Reşiţa, verifică săptămânal stadiul lucrărilor la cele opt puncte termice de pe raza oraşului care se transformă în centrale termice de zonă. “Este o investiţie nouă la Reşiţa şi unică, poate, în vestul României. Eu cred că, pe la mijlocul lunii decembrie, în perioada 15-18, proiectul tehnic şi celelalte vor fi finalizate. În jurul datei de 23 ar trebui realizată punerea în funcţiune a celor opt centrale. Cel puţin două vor funcţiona chiar înaintea acestei date. Am primit asigurări de la firma care a câştigat licitaţia şi din partea proiectantului că aşa vor sta lucrurile”, a declarat primarul Reşiţei. “Cele opt obiective vor fi finalizate în ordinea importanţei. Am stabilit că prioritate au şcolile, spitalele şi apoi cartierele pentru locuit”, a precizat reprezentantul firmei care realizează lucrările.
Odată cu implementarea acestui nou sistem de termie, nu se mai poate vorbi de pierderile uriaşe care se înregistrau până acum, pierderi cantitative de peste 50 la sută. “Dacă mai vorbim de pierderi, ele vor fi de câteva procente. Pierderile la producţie vor fi eliminate, mai rămân, probabil, câteva procente care se pierd pe reţelele vechi. Sper să putem vorbi de o diminuare a pierderilor şi de eliminarea lor şi, totodată, de apropierea surselor de producţie de consumatori”, a mai spus Stepanescu.
Nici nu sunt gata cele opt centrale de zonă şi surprizele au început să apară. Un număr destul de mare de reşiţeni care au centrale termice de apartament s-au arătat deja interesaţi de a se racorda la noul sistem. “E adevărat, probabil şi pentru că noi am crescut acele subvenţii locale. Auzind că se pune problema aplicării unor amenzi, după cum spunea domnul ministru Borbely, mulţi dintre reşiţeni le iau în calcul”, a adăugat primarul.
Trei variante pentru serviciul de termie
Două licitaţii au avut deja loc pentru preluarea serviciului de termie, dar deocamdată nimeni nu s-a arătat interesat, nici măcar CET 2010. “În 22 noiembrie a avut loc a doua licitaţie. Vom relua procedura în conformitate cu legile existente. Cet 2010 are posibilitatea să participe la licitaţia de atribuire a serviciului. Noi îi vom susţine în continuare, dar trebuie să ne supunem cu toţii rigorilor legii. În situaţia în care CET-ul va câştiga licitaţia, pentru oameni va fi mai simplu. Dacă nu, au posibilitatea să intre în şomaj, dar cu siguranţă societatea care va câştiga licitaţia are nevoie de oameni din Reşiţa, nu-i va aduce din altă parte. Există şi posibilitatea de a transforma într-un serviciu public serviciul de termie centralizată. Sunt, practic, trei variante”, a precizat Mihai Stepanescu.
este lucru perfect romanesc…distrugem apoi refacem ….mai bine decat sa ajung iar sclavul unui sistem semicentralizat de termoficare ….si mai bine decat sa umplu bugetul statului …imi cumpar niste panouri fotovoltaice ….cel mai bine …
Hai sa nu exageram! Nu o sa sara nimeni sa revina la sistemul centralizat dupa ce a investit zeci de milioane de lei in centrala de apartament. Dar de ce sa nu-i mai coafam un pic imaginea lui Stepanescu, sifonat rau de scandalul termiei? Cata siguranta de sine are el cand vorbeste de punctele termice, dupa ce a incurcat pe toata lumea si in primul rand pe slovacii de la Mennert…. M-am saturat de cineva care-si transforma – sau ii transforma altii – infrangerile in victorii!
Stepanescu e primu care a luat atitudine cu privire la sistemul asta pagubos. O sa deranjeze ceva lume o perioada scurta de timp dar se merita. Cativa ani buni vor fi linistiti oamenii