Reșițenii i-au făcut planul de investiții primarului Popa: amfiteatru mobil, ghid digital și promenadă până la UCMR

resita drona proiecte bugetare participativa

Nelu Popa a pus un milion de lei în mâinile reșițenilor cu idei și spirit civic pentru finanțarea celor mai interesante trei proiecte inițiate de comunitate.

Proiectele câștigătoare vizează amenajarea unui amfiteatru mobil, a unei platforme digitale legată de transportul public și prelungirea promenadei până la poarta UCMR.

Proiectul pentru amfiteatrul mobil a fost depus de Colegiul „Mircea Eliade”, fiind urmat de o adevărată „campanie” de mediatizare și mobilizare la vot a elevilor reșițeni. O adevărată mobilizare, în exprimarea directorului Marius Cornici, dusă timp de două săptămâni prin ședințe cu părinții și discuții purtate cu elevii altor școli din oraș. Asta pentru că amfiteatrul este unul mobil, poate fi montat oriunde și este perfect pentru lecții în aer liber, spectacole, festivități, concerte etc.

Ideea platformei digitale le-a aparținut lui Andrei Bălbărău și Mircea Crețan. Platforma urmează a fi integrată în serviciile municipalității pentru a indica obiectivele de vizitat aflate în proximitatea locului unde se află utilizatorul. Proiectul include și aducerea de la Timișoara a unui tramvai vechi, identic cu cele care au circulat în Reșița la începutul anilor 90.

„Ne-am dorit de mult să aducem acel tramvai la Reșița. Când a plecat fostul operator de transport, un asemenea tramvai era în depou la Reșița în stare perfectă și funcțional. Dar l-au tăiat și ne pare rău să dispară tot ce a fost. Reșița va avea tramvai modern, dar ar fi frumos să se vadă și ce a a fost. Acel tramvai nu a circulat în Reșița însă este identic cu cele pe care orașul le-a avut”, a spus Mircea Crețan.

Dorința prelungirii promenadei a venit din partea Asociației Culturale „Reșița Română” după ce președintele Nicolae Plujar a observat că zona respectivă începe să fie căutată de amatorii de plimbări și doritorii de mișcare. Asta deoarece zona este mai puțin circulată și mai liniștită. Plujar e de părere că investiția municipalității va fi una minimă întrucât, cu ceva timp în urmă, acea stradă a fost modernizată. Au mai rămas de făcut doar iluminatul public și pistele pentru biciclete.

Consilierul Primăriei Reșița, Dorinel Hotnogu, a mulțumit reșițenilor pentru implicarea arătată. Cele 23 de proiecte depuse în cadrul proiectului de bugetare participativă și cei aproape 4.000 de votanți unici au făcut ca, la nivel național, Reșița să aibă cea mai mare implicare, raportată la numărul de locuitori, dintre orașele care au implementat bugetarea participativă.

„S-a încheiat votul dar acum demarează implementarea celor trei proiecte câștigătoare. Ne dorim ca, până cel târziu anul viitor, acestea să fie implementate. Anul acesta, chiar din luna august, vom demara procedurile pentru ediția a doua. Până spre finalul anului vrem ca procedura să fie gata”, a declarat Dorinel Hotnogu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/