Proiectul mallului din Mociur a suferit modificări. Este ceva mai mic și mai puțin sofisticat, după modelul celui din Calea Șagului din Timișoara.
Primarul Ioan Popa a primit, săptămâna trecută, vizita reprezentanților companiei franceze care și-a manifestat interesul, încă de acum câțiva ani, să construiască pe platforma fostei zone industriale Mociur galerii comerciale, un aquaparc și un cartier rezidențial. Împreună au vizitat investiția pe care municipalitatea a dezvoltat-o în zona Mociur, și unde francezii au investit deja câteva milioane bune de euro, înainte de a-și demara propriul proiect.
„Am fost, săptămâna trecută, în teren împreună cu francezii de la Ceetrus. Am văzut împreună lucrarea pe care am făcut-o cu Strabag în Mociur, (drumul la patru benzi- n.r.). Oamenii sunt foarte încântați. Au modificat conceptul de galerii comerciale, pentru că, în faza inițială, a fost un proiect destul de sofisticat și destul de costisitor: cu amfiteatre mari, cu pereți vitrați foarte mulți, și am convenit împreună să venim cu un sistem clasic, cum ar fi mallul din Șagului, de exemplu. Un sistem mai simplu, cu costuri mai mici. Din calculele lor, investiția s-a redus cu vreo 40% din costurile inițiale, și avem speranțe mari că, într-o lună, ne anunță când pornesc lucrările”, a declarat primarul Ioan Popa.
Edilul Reșiței a explicat și motivul pentru care construcția mallului din Mociur nu putea începe mai devreme, municipalitatea fiind condiționată să finalizeze, înainte de toate, drumul de acces către viitoarea zonă comercială și să introducă până acolo și utilitățile, lucrare care a fost plătită de francezii de la Ceetrus, conform municipalității.
„Proiectul este gata, autorizația de construire este gata, deci ei se pot apuca de lucrare. Au așteptat, într-adevăr, să ne facem și noi treaba. Am mai spus asta și în trecut. Compania a fost și în stres legat de investițiile pe care le-a avut în Rusia și Ucraina, și de unde a fost forțată să iasă și au pierdut ceva bani serioși acolo, dar există tendința de a se reapuca de treabă. Nu numai în România, și în Polonia au câteva proiecte care au stat în stand-by, și care au repornit. Eu sunt convins că vom avea un mall, pentru că oamenii aceștia au băgat în Reșița peste 30 de milioane de euro deja. Cumva, trebuia soluționată problema. Ori fac ei, ori găsesc un cumpărător să dea mai departe investiția. De aceea nu sunt foarte îngrijorat și eu cred că vor demara lucrările”, a mai spus primarul Reșiței.
Cât privește celelalte două investiții anunțate de același dezvoltator, aquaparcul și cartierul rezidențial, proiectul se va produce etapizat. Întâi mallul, apoi restul: „Discuția pe care am avut-o a fost să se lucreze în mai multe etape. Prima etapă este mallul. Ni s-a readus în discuție că poate găsim o variantă în care să lucrăm împreună pe partea de aquaparc, pe care noi o analizăm pentru a vedea în ce măsură am putea să intrăm în acest proiect, iar în faza a doua se va porni, imediat după ce se demarează mallul, se va porni pe zona rezidențială, unde sunt prinse 1.500 de apartamente în planul lor mare”, a conchis Ioan Popa.