Reșițenii, chemați să facă parte din Consiliul Bugetării Participative

stiri din Resita orasul vazut de sus

11 reșițeni pot face parte din Consiliul Bugetării Participative, un proces prin care ideile și inițiativele cetățenilor se transformă în proiecte derulate de către administrația publică locală pentru rezolvarea unor probleme de interes pentru comunitatea locală.

Reșițenii care doresc să se implice activ în viața orașului mai au la dispoziție câteva săptămâni pentru a face propuneri de proiecte care vor fi ulterior implementate de administrația locală. Termenul de depunere a proiectelor în cadrul bugetării participativă, dar și de înscriere în Consiliul Bugetării Participative, a fost prelungit până 15 ianuarie, ca urmare a interesului crescut pe care cetățenii l-au manifestat față de acest proces, dar și ca urmare a dorinței de a da posibilitatea cât mai multor proiecte de a ajunge în atenția publicului.

Primăria Reșița informează acum cetățenii ca a venit momentul să aleagă membrii Consiliului de Bugetare Participativă. Astfel, persoanele care doresc să devină membre în cadrul Consiliului Bugetării Participative pot trimite un mail la adresa bugetareparticipativa@primariaresita.ro.

Consiliul Bugetării Participative are cel puțin 11 persoane și este format din minimum 50% reprezentanți ai societății civile. Aceștia din urmă vor fi aleși în urma tragerii la sorți.

Atenție, nu doar înscrierea proiectelor prin platforma online și votarea lor e relevantă, ci și dezbaterile de dinainte de vot și urmărirea implementării proiectelor câștigătoare. Bugetarea participativă este la prima ediție la Reșița. 500.000 de lei este suma pentru un proiect câștigător la vot de mobilitate alternativă la trafic auto, alți 500.000 reprezintă suma maximă pentru un proiect de spațiu public verde, de joacă sau evenimente în spațiul public”, informează Primăria Reșița.

Ce face Consiliul de Bugetară Participativă

  • Consiliul încurajează realizarea de întâlniri cetățenești pentru a fi discutate în grup ideile care vin din rândul reșițenilor înainte de depunere;
  • Bugetele proiectelor depuse de cetățeni sunt evaluate în etapa de eligibilitate și eventual corectate/modificate, cu acordul inițiatorului sau a inițiatorilor, de către Consiliul Bugetării Participative, înainte de publicarea acestora pe platformă pentru vot;
  • Consiliul poate comasa propuneri similare, cu acordul persoanelor care depun proiecte, pentru a crește șansele și pentru a pune cetățenii în legătură unii cu alții, în etapa de eligibilitate;

Cine este eligibil?

Oricine este eligibil, câtă vreme este implicat civic. Pentru o mai mare transparență, dintre cei înscriși sunt trași la sorți 6 membri din partea societății civile. Pentru a fi eligibili să candideze la funcția de membru în Consiliul Bugetării Participative, reprezentanții societății civile trebuie să aibă cel puțin 18 ani, să se mai fi implicat civic și să completeze o declarație privind inexistența unui conflict de interese https://bp.primariaresita.ro/BugetareParticipativa/Home.

Completează declarația, depune un proiect și înscrie-te în Consiliu printr-un email la bugetareparticipativa@primariaresita.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/