Reșițeanca Silvia Fierăscu – în galeria eroilor urbani din Timișoara

6. silvia fierascu 683x1024

O inedită campanie inițiată de compania de IT Ness Digital Engineering, în parteneriat cu Fundația Comunitară Timișoara pentru a identifica oamenii a căror superputere înseamnă faptele bune, a menționat-o pe reșițeanca Silvia Fierăscu alături de alte șase persoane notabile pe o listă care a rămas în continuare deschisă.

Inițiativa a fost gândită cu un puternic impact vizual: portretele eroilor urbani fiind amplasate în Piața Unirii din Timișoara.

eroi urbani

Un juriu alcătuit din jurnaliști și reprezentanți ai instituțiilor inițiatoare ale campaniei a decis ca dintre eroii urbani care merită să primească recunoștința publică să facă parte persoane care s-au remarcat în diverse domenii profesionale: medicină, IT, asistență socială, patrimoniu cultural, educație.

Ness Digital Engineering este o companie de IT prezentă în 17 țări cu peste 3.500 de angajați și 500 de clienți, în România activând cu două filiale: la Timișoara și Iași.

„Cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara, Silvia Fierăscu este și fondatoarea Social Fabrics Research Lab (FabLab). Este persoana care a introdus Știința Rețelelor în Timișoara și inspiră generații de studenți în domenii «cutting edge» ale societății. Social Fabrics Research Lab, laborator de cercetare, dezvoltare și inovare în științele sociale, găzduiește peste 50 de studenți activi. Din fiecare cohortă implicată anual, majoritatea își găsesc job-uri în domeniu datorită experienței practice de lucru la FabLab sau a oportunităților oferite”, se arată în prezentarea postată pe site-ul eroiurbani.ro.

Silvia Fierăscu lucrează în diverse proiecte internaționale, intersectoriale și interdisciplinare, și traduce probleme complexe în soluții analitice și software pentru dezvoltarea organizațională, managementul schimbării, o mai bună comunicare, bună guvernare, politici publice și impact social. A scris cartea „Redefining State Capture”, în care investighează cazul capturării statului prin instituționalizarea rețelelor de corupție în achizițiile publice, și propune modele analitice pentru creșterea competitivității și îmbunătățirea practicilor de cheltuire și investire a banilor publici.

Silvia Fierăscu, absolventă a Liceului „Mircea Eliade” din Reșița, este fiica regretatei noastre colege, jurnalista Paula Neamțu, și a cameramanului Vasile Neamțu.