Reșițeanca Oana Robu, fotograf pentru Ambasada României din Madrid!

oana robu

Moștenită și descoperită la un moment dat, pasiunea pentru  fotografie a Oanei Robu are o poveste specială pe care merită să o scoatem la lumină.

A început să fotografieze din dorința de a păstra momentele și amintirile oamenilor dragi și deosebiți și spune că „posibilitatea de a ține în mână o sutime de secundă ruptă din timp, atunci când o imagine devine statică, acela este tot farmecul”.

Aplecarea către artă i se trage din familie. Tatăl Oanei desena, făcea grafică și crochiuri, iar bunica dinspre tată era pictoriță amatoare. Atracția față de fotografie și-a descoperit-o încă din adolescență. Dar mai întâi a fost cursantă a Școlii populare de artă din Reșița, la clasa scenografei Florica Zamfira. I se părea că designul vestimentar îi poate deschide noi orizonturi și ar putea fi o bună oportunitate pentru a-și croi un drum în acest domeniu. Dar nu a fost să fie. După Facultatea de drept absolvită, fotografia a devenit marea ei pasiune. S-a îndrăgostit de Nikon-ul primit cadou și pentru că nu prea știa să-l mânuiască, nu-i cunoștea setările, s-a înscris la Școala populară de arte și meserii din Timișoara, la secția Cine-foto, clasa regretatului profesor Onuț Danciu, artist apreciat în domeniul artei fotografice, a filmului și teatrului. În cei doi ani de studiu a învățat de la mentorul său numeroase tehnici de lucru, programe informatice necesare prelucrării imaginilor, dar și noțiuni de psihologie și pedagogie. A știut de la început că fără o muncă asiduă și fără a pune suflet în ceea ce face,  nu poate lucra în acest domeniu în care, omul și trăirile lui interioare, care se reflectă pe chip, contează cel mai mult. I-a fost un adevărat reper profesional, au ținut legătura de la distanță și dispariția bruscă a profesorului îndrăgit, a întristat-o foarte mult.

oana robu poza 4

Plecarea în Spania a fost o oportunitate care i s-a ivit și pe care Oana Robu nu a ratat-o. Decizia a fost luată pe fondul unei curiozități interioare, pentru că pur și simplu a simțit chemarea către alte zări punându-și multe speranțe în reușită. Timp de 9 ani a locuit la Madrid, un oraș mare, ideal pentru dezvoltarea profesională ulterioară. Ca orice începător, necunoscând limba, primele contacte le-a avut în mijlocul comunităților românești din capitala Spaniei, dar și în împrejurimi, cu oameni care activau în diferite asociații culturale, promovau limba, cultura și tradițiile românești. A făcut mii de poze, lăsate mărturie prin imagini numeroaselor manifestări, festivaluri, serate culturale, profiluri de artiști sau simpli participanți. După perioada de încercări și voluntariat când s-a promovat mai mult online, adică pe internet, a venit și răsplata: solicitări oficiale din partea unor instituții publice românești și spaniole pentru realizarea diferitelor sesiuni foto. Apoi, când s-au „aliniat planetele”, adică a fost nevoie de un profesionist, a participat la câteva „vârfuri” ale manifestărilor anuale internaționale, de pildă „Bazar diplomatic” cu participarea a peste 60 de ambasade din lume, fiecare cu standuri proprii. A avut acces și a fotografiat-o pe Regina Sofia și nu numai, demnitari, oameni de afaceri, diferite chipuri și profiluri cu trăsături reprezentative pentru numeroase zone geografice ale planetei.

regina sofia

Cu aparatul de fotografiat a colindat adesea grădini și parcuri, străzi și alei, muzee, clădiri și edificii publice din Madrid, în căutarea ineditului, pe care de multe ori l-a și găsit. Dintr-o pură și fericită întâmplare a participat la impresionantul ritual japonez de servire a ceaiului și a avut șansa de a vedea aranjamente ikebana, bonsai, origami și de a fotografia secvențe din interiorul unor incinte unde publicul de rând nu are acces. Imaginile stau mărturie pe contul de Facebook „Fotografii cu Suflet”, acolo unde spune că „imaginile vorbesc despre oameni, sentimente, trăiri. Despre momentul de acum, care se transformă într-o secundă în amintire. Fotograful este un cronicar al timpului său. El scrie cu lumină în eternitate! Iar eu, sunt o cronicară a timpului meu”.

oana robu poza

În urmă cu mai mulți ani, atunci când câmpuri de lavandă se găseau doar în câteva zone și erau consacrate în regiunea franceză Provance sau în Italia, la Toscana ori Piemonte, reșițeanca a avut bucuria să descopere plantații cu lavandă în Brihuega-Guadalajara spaniolă organizând acolo sesiuni foto private, în aerul îmbătat de mirosurile și culorile acestei minunate plante. Ineditul imaginilor era dat și de prezența baloanelor cu aer cald care se găseau mereu în zonă, iar experiența trăită acolo, spune că este una de neuitat.

Între timp s-a specializat pe fotografia de eveniment, fotografia cu ,,mămici, tătici și pitici” fiind fascinată de oameni și de trăirile acestora. Spune că exprimarea firească și naturală a sentimentelor și starea oamenilor nu arată la fel în două fotografii distincte și că iubește să descopere jocul acesta al prezențelor umane. Mai iubește și timpul petrecut alături de cei care participă la sesiuni foto. Știe că e nevoie de „un anume timp de acomodare cu obiectivul a persoanelor fotografiate”, de aceea creează atmosferă pentru trecerea de la starea crispată de la începutul sesiunii la cea relaxată, firească, atunci când tuturor li se așterne zâmbetul larg și natural pe chip. De asemenea profită de cea mai bună lumină naturală din diminețile însorite, dar și de lumina deosebită, caldă si dulce, pe care numai apusurile o pot oferi. Ca un bun profesionist pregătește sesiunile foto cu ceva timp înainte, discutând și explicând în detaliu tot ceea ce ține de locație, ținute, accesorii, culori, astfel încât participanții să devină relaxați și să își intre repede în rol, deoarece „naturalul și firescul” contează cel mai mult. Fotografiază evenimente private, sesiuni pentru copii, tătici și viitoare mămici, sesiuni de new-born (nou-născuți și bebeluși).

oana robu poza 3

De câteva luni, reșițeanca Oana Robu a dat un nou restart vieții și a revenit în România. A ales un oraș transilvan cu tradiție, aflat în centrul țării. Sibiul, un oraș nou, dar pe care rămâne să-l cunoască în amănunt, străbătându-l la pas în perioada următoare. Este încântată să-i descopere bogăția urbană și cromatică, zestrea artistică, oamenii și frumusețile din jur!

oana robu poza 2