Despre trecutul, prezentul și perspectivele de dezvoltare ale municipiului s-a vorbit pe larg în cadrul unui eveniment organizat de Primăria Reșița.
La invitația municipalității, zeci de reșițeni au participat vineri după-amiază la o expoziție foto-documentară mai puțin convențională, deschisă în zona de dezvoltare Mociur – Triaj – Valea Țerovei. Sub titlul „Industria pre și post decembristă”, evenimentul și-a propus să ofere reșițenilor de toate vârstele oportunitatea să (re)descopere trecutul industrial al acestei zone, precum și perspectivele sale actuale și viitoare de dezvoltare.
Prin imaginile expuse pe platoul fostului aglomerator, despre care doar generațiile mai în vârstă își mai amintesc, participanții au făcut o scurtă incursiune vizuală în trecutul, prezentul și perspectivele de transformare ale zonei Mociur – Triaj – Valea Țerovei.
Așadar, au fost prezentate atât fotografii din colecțiile lui Ioan Mato, Aurel Săndulescu, Iulian Georgevici, Hell Hermann cu începuturile industriei la Reșița (fabrica de aglomerare a minereurilor, turnătoria de neferoase, turnătoria de oțel și oțelăria specială, turnătoria de fontă, uzina cocso-chimică, care și-au închis activitatea gradual începând cu anii ’90), cât și hărți și planuri cu proiectele de dezvoltare ale fostului sit industrial, investiții derulate în prezent de municipalitate ori aflate în implementare în zona Mociur.
Despre toate acestea au vorbit, din partea administrației reșițene, Oana Borza, administratorul Agenției de Dezvoltare Locală Reșița, și Daniela Copaci, consilier al primarului Ioan Popa.
„Ne dorim să arătăm comunității că în această zonă nu se întâmplă doar un mall. Asta a intrat în mentalul colectiv, că în Mociur se ridică un mall. Se întâmplă mult mai multe proiecte pe care Primăria Reșița le-a gândit într-o manieră integrată, adică, se va construi și un spital județean, și un campus pentru învățământul dual, pentru care tocmai s-a semnat contractul de finanțare, se va face și o arteră principală, care va lega cartierul Govândari de zona centrală prin platforma Mociur, poduri rutiere. Acum două săptămâni am transmis la finanțare un proiect privind o promenadă pe malul drept al Bârzavei, care va trece inclusiv prin această zonă, cu șase pasarele pietonale și care va merge de la capătul funicularului până în zona Kaufland. Deci, proiectele se întâmplă, unele sunt în desfășurare, altele se vor întâmpla în următorii ani. Am vrut ca și comunitatea să înțeleagă acest lucru și să fie conștientă de aceste transformări ale zonei”, a spus Daniela Copaci.
La rândul său, administratorul ADLR a precizat: „Constanta Reșiței, în ultimii 253 de ani, este transformarea. Deci și când a fost aici industrie, nu totul s-a întâmplat dintr-o dată, totul a venit pe parcurs cu dezvoltarea. În aceeași fază suntem și noi astăzi, deci, treptat – treptat ne dezvoltăm, și este foarte important de spus că noi vorbim de Reșița 2030, aceasta este viziunea, strategia noastră”.
La finalul expoziției, participanții au putut face un tur ghidat, pornind de pe platforma fostului aglomerator, spre fosta fabrică de var, pe locul căreia se va construi viitorul campus pentru învățământul dual, iar de acolo spre platforma Mociur, unde pe vremuri era turnătoria de oțel, turnătoria de fonă, forja, modelăria, strungăria de cilindrii, fabrica de oxigen. O oprire s-a făcut și în locația în care reșițeanul Andrei Bălbărău a adunat piese din colecția industrială Mociur.
Turul ghidat a fost urmat de o prezentare și o expoziție cu proiecte de urbanism ale studenților de la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, și de proiecții de scurt metraje despre industria reșițeană, care au avut loc la Salonul de Artă și Industrie din Reșița.