De un an încoace nu s-a găsit ridicola sumă de 30.000 de lei, necesară refacerii hidroizolației pe sala de gimnastică din Reșița, în care se pregătesc componenții Centrului Național Olimpic de Juniori!
Plouă cu găleata printre paralele și inele, calul cu mânere e gata să se înece, iar săriturile se mută în bazin. Pereții sunt plini de igrasie, iar mirosul e insuportabil. Toate astea, în sala de gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Reșița, în care se pregătesc de acum vreo cinci ani și puștii de la lotul olimpic, sub bagheta lui Răzvan Șelariu. Pe lângă ei, gimnaștii de la CSS și CSM Reșița. „În aceste condiții e clar că nu ne putem antrena. Am înștiințat federația, am rugat să găsit o soluție și am fost anunțați că lotul olimpic se mută la București. La sfârșitul lunii martie, anul viitor, noi avem Campionatele Mondiale de juniori, nu ne permitem să ratăm nicio zi de pregătire. În 15 martie, chiar în sala de la Reșița, sunt programate și Campionatele Naționale Școlare. Eu sunt antrenor, nu îmi pot da cu părerea cine e de vină pentru situația asta și ce era de făcut.”, a spus Răzvan Șelariu pentru expressdebanat.ro.
În sala de gimnastică din Reșița nu plouă nici de azi, nici de ieri. Situația e cunoscută, de la Inspectorul Școlar Județean Caraș-Severin până la Ministerul Tineretului și Sportului. Numai că mirosul de igrasie n-a ajuns până în biroul ministrului Novak. Poate că așa se explică faptul că România n-a găsit într-un an întreg 30.000 de lei. De atâția bani e nevoie să nu-i mai ude ploaia în sală, în timp ce exersează la cal cu mânere sau inele, pe gimnaștii antrenați de Răzvan Șelariu și pe ceilalți sportivi de la CSS și CSM Reșița.
Robert Nosal, directorul CSS Reșița începând cu 1 septembrie 2022, încearcă să cârpească acoperișul, să oprească infiltrațiile, cu mai puțin de jumătate din banii necesari. Atât a reușit să strângă în contul clubului. Doar că și cârpelile astea au de așteptat! „Infiltrațiile sunt de 2-3 ani, nu de acum, dar nimeni nu a făcut nimic, iar fonduri nu am primit niciodată. Există un deviz de lucrări de pe la începutul anului, de 30.000 de lei, numai că Inspectoratul Școlar nu ne ajută deloc. Noi suntem finanțați de Ministerul Educației, înțeleg că nu au avut de unde să facă o suplimentare de care am avea nevoie. Eu am făcut demersuri, am solicitat suplimentare de buget, dar nu am primit niciun leu. Am semnalat situația, am trimis inclusiv fotografii. Tot ce pot să fac e din propriile noastre încasări, din venituri proprii. Am încasat 9.000 de lei, 3.000 de lei am mai avut, încărcăm pe SEAP o ofertă de 12.000 de lei să facem măcar izolația termică. Sunt vreo 100 mp de hidroizolație și 6 scurgeri de tip sifon. Când permite timpul, vremea de afară, reparăm ce putem cu puținii bănuți pe care îi avem. Singura noastră sursă de venituri proprii e contractul de 3.000 de lei/lună pe care îl avem cu Federația Română de Gimnastică, atât!”, a comentat directorul Nosal pentru Express de Banat.
Atât sunt în stare să facă Reșița și România pentru sportul de performanță! Revoltător!
UPDATE, ora 19.00
Primarul Nelu Popa e mâhnit din cauza faptului că imaginea Reșiței e pătată din cauza a doar 30.000 de lei. Asta mai ales în condițiile în care municipalitatea a cheltuit peste 100.000 de euro ca să modernizeze hotelul în care sunt cazați gimnaștii lotului olimpic, tocmai pentru ca Federația Română de Gimnastică să accepte revenirea sportivilor în orașul de pe Bârzava. „Am avut o colaborare excepțională cu Dan Grecu, am făcut investiții importante pentru a readuce lotul la Reșița. Tot timpul am ajutat când ni s-a cerut ajutorul. Sala și hotelul în care stau sportivii nu sunt ale Primăriei Reșița, dar asta nu ne-a împiedicat să investim acolo. Nici eu, nici colegii mei din Primărie nu am cunoscut problemele de la sala de gimnastică. Dacă am fi știut că plouă în sală am fi rezolvat problema imediat, în câteva zile. Suntem dispuși și acum să suportăm costurile, să facem lucrările necesare. Mă întreb de ce nimeni nu ne-a sesizat, de ce nimeni nu ne-a cerut ajutorul. De ce e nevoie oare să aflăm din presă astfel de lucruri? Adică investim sute de mii de euro pentru a aduce lotul olimpic la Reșița și riscăm să-l pierdem pentru 30.000 de lei? Primăria Reșița e dispusă să rezolve această situație neplăcută.”, a reacționat edilul Reșiței.