Reșița bifează o premieră pentru România! Este primul oraș inclus în rețeaua globală UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură. Lista noilor membri include 77 de orașe din 44 de țări, Reșița fiind unul dintre cele cinci orașe din zona Europei de Sud-Est, alături de Laško, Ptuj, Ljubljana și Trnava.
Anunțul a fost făcut aseară de Audrey Azoulay, director general al UNESCO, în cadrul unui comunicat publicat pe site-ul oficial al instituției. Aceasta a mai precizat faptul că orașele selectate sunt exemple remarcabile în care învățarea pe tot parcursul vieții poate deveni o realitate la nivel local.
Înscrierea Reșiței în lista UNESCO „Orașe care învăță” s-a făcut în baza unui amplu dosar de candidatură pregătit de o echipă de specialiști ai Primăriei.
„Includerea în rețeaua globală UNESCO «Learning Cities» este o încununare a eforturilor noastre din ultimii ani de a crea la Reșița un oraș european, un oraș vibrant care să răspundă nevoilor cetățenilor săi. Reșița este un oraș care are o strategie de dezvoltare bazată pe creșterea calității vieții prin educație și cultură. Eforturile noastre din ultimii ani au creat efervescență artistică și culturală, iar Reșița este locul unde, prin artă contemporană, prin cultură, ne asigurăm că procesele de învățare continuă vor transforma orașul într-un «oraș-hub» în care educația și cultura să fie pe primul loc. Acestea sunt premisele esențiale, alături de un istoric de bune practici și inițiative politice, pe care administrația construiește viitorul orașului. Îi mulțumesc pentru sprijin doamnei Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar al României pe lângă UNESCO, și doamnei Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Nu în ultimul rând, le sunt recunoscător colegilor mei din echipa Primăriei Municipiului Reșița, cei care au făcut posibilă candidatura și desemnarea orașului în rețeaua globală UNESCO.”, a declarat Ioan Popa, primarul Reșiței, imediat după aflarea veștii.
La rândul său, Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a felicitat Reșița pentru această reușită: „Cred că trebuie să menționăm că Reșița este primul oraș din România care este selectat în rețeaua UNESCO a orașelor care învață. Este o validare a viziunii de dezvoltare a orașului, a dimensiunii umane care este dominantă, fără de care orașul nu ar putea învăța. Apartenența Reșiței la rețeaua UNESCO reprezintă o imensă ocazie de cooperare structurată transcontinental, în beneficiul reșițenilor. Felicit pe această cale administrația locală condusă de primarul Ioan Popa pentru toate eforturile depuse în ultimii ani pentru dezvoltarea durabilă în domeniile educației, științei și culturii, în conformitate cu prioritățile enunțate și susținute de UNESCO”.
Reușita Reșiței a fost punctată și de Ministerul Culturii, pe pagina oficială de Facebook.
Rețeaua globală UNESCO a orașelor care învață este o prestigioasă structură internațională de orașe care promovează cu succes învățarea pe tot parcursul vieții în comunitățile lor. Ea include 294 de orașe din întreaga lume, care împărtășesc surse de inspirație, know-how și cele mai bune practici.
Pentru a deveni membră a rețelei globale UNESCO „Learning Cities” o administrație trebuie să dovedească faptul că are capacitatea de a mobiliza eficient resursele din fiecare sector pentru a promova învățarea incluzivă, de la învățământul de bază până la învățământul superior, de a revitaliza învățarea în familii și comunități și de a facilita învățarea pentru și la locul de muncă. De asemenea, este importantă și capacitatea candidaților de a extinde utilizarea tehnologiilor moderne de învățare, precum și capacitatea de a îmbunătăți calitatea și excelența în învățare și de a favoriza o cultură a învățării de-a lungul vieții.