Reșița – pe locul 3 într-un top al celor mai performante administrații din România

Reșița

Start-upul timișorean UrbanizeHub a dat publicității un top al celor mai eficiente 10 primării din țară. Demersul nu e singular, a mai fost făcut în urmă cu patru ani și asta după elaborarea unui îndrumar pentru primari. Documentul prezintă o serie de priorități care ar trebui să fie pe agenda fiecărui lider al autorității locale din România și este centrat pe trei elemente importante: forța sectorului privat, capacitatea de a mobiliza fonduri europene și de a le atrage pentru a lucra cu cei mai buni experți din domeniu.

Dacă în topul inițial Reşiţa – municipiul-reședință al județului Caraș-Severin, nu era cuprins, de această dată îl găsim direct pe locul trei, după Cluj și Oradea. În funcție de populația de 83.800 de locuitori a Reșiței, indicatorii de performanță iau în calcul: fonduri UE contractate în perioada 2014-2020, PIB-ul (Produsul Intern Brut), rata de promovare la Bacalaureat în 2018, ponderea veniturilor din taxele locale, populație per funcționar public și cheltuieli de capital în euro între 2014-2020.

Vă întrebați probabil ce relevanță are rata de promovare la Bacalaureat? Ei bine, specialiștii spun că dacă nu știi să îți pregătești generațiile viitoare, nu poți spera să performezi. Primăriile pot formal să se ocupe numai de infrastructura formală, dar în practică au mult mai multe instrumente pentru a asigura performanța în acest sector.

Pentru a realiza topul, specialiștii UrbanizeHub au utilizat surse oficiale, date statistice naționale și baza de date pusă recent la dispoziție de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În studiul despre cele mai performante primării se spune despre Reșița că „primarul a știut să ceară din timp sfaturile unor experți buni, a adus pe lângă el profesioniști în administrație publică și a știut să fure meserie de la alte administrații performante, gen Oradea și Alba Iulia. Rezultatele se văd clar. În momentul de față, Reșița este top-performer la absorbția de fonduri europene între reședințele de județ. La o populație de aproximativ 84.000, Reșița are un portofoliu de proiecte de aproximativ 140 de milioane de euro. Mai mult, de curând s-a început dialogul cu un mare investitor privat din România care pregătește acum o investiție-mamut de aproximativ 150 de milioane de euro, ce va schimba fața Reșiței. Pe lângă atragerea fondurilor europene și a investitorilor privați, administrația reșițeană a adus la Reșița Universitatea «Babeș-Bolyai», pentru a oferi cetățenilor acces la servicii academice de calitate, pregătește câteva proiecte ambițioase de regenerare urbană, precum și câteva intervenții strategice ce vor schimba fața și, sperăm noi, soarta orașului”.

UrbanizeHub este un agregator de idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente și dezvoltare urbană sustenabilă, coordonat de reșițeanul Grațian Mihăilescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/