Odată cu majorarea tarifelor la energia electrică și gaze naturale, tot mai mulți primari din România iau în calcul construirea unor parcuri fotovoltaice. Edilul-șef al Reșiței, Ioan Popa, este unul dintre ei.
În următorii ani, Reșița și-ar putea asigura o parte din energia electrică necesară pentru iluminatul public ori pentru instituțiile aflate în patrimoniul administrației locale. Municipalitatea a identificat o suprafață de teren de aproximativ 30 de hectare, în extravilanul orașului, în zona IMR-ului, pe care se dorește amenajarea unui parc fotovoltaic, cu fonduri de la Uniunea Europeană.
Primii pași în această direcție au fost făcuți deja, Primăria Reșița achiziționând recent, cu suma de 124.000 de lei fără TVA, serviciile de elaborare a studiului de fezabilitate pentru parcul fotovoltaic.
S.C. NOVENSA SRL S.R.L este firma care se va ocupa de întocmirea documentației, inclusiv de obținerea avizelor, acordurilor și a autorizațiilor necesare pentru implementarea investiției. Reprezentanții aceleiași firme din București se vor mai ocupa și de elaborarea documentațiilor și a dosarului necesar în vederea depunerii cererii de finanțare pe Programul Național de Redresare și Reziliență. Pentru acest serviciu, municipalitatea a mai plătit 10.000 de lei fără TVA.
„Obiectivul de investiții este propus a se realiza în zona IMR-ului, zona de extenso a străzii Erou Nicolae Marcu, în extravilanul orașului. Municipalitatea dorește obținerea finanțării prin Programul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 6 – Investiția I.1 – «Noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile». Parcul fotovoltaic presupune instalarea a 3.700 de module fotovoltaice bifaciale, pe o suprafață de 30 de ha, cu o putere instalată de 25MW, estimându-se o capacitate de producție de 32.000 MWh anual. Valoarea totală estimată a investiției este de 16 – 17 milioane de euro.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Andrei Apostol, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reșița.