În ultimii ani, în oraș, este vizibilă creșterea numărului de bicicliști. Reșița se schimbă pe măsură ce cresc kilometrii de piste dar și traseele în natură.
Conform Primăriei Reșița, doar proiectul tramvai include amenajarea a 8 km de piste de biciclete, dintre care 2,7 km sunt gata pe Calea Timișoarei. La aceste cifre, se adaugă cei 2,2 km amenajați mai demult pe promenada de pe malul stâng al Bârzavei. În total, orașul dispune de puțin peste 10 km de piste gata sau în curs de amenajare. Li se vor adăuga alți 7,8 km pe malul drept al râului în proiectul podurilor pietonale pentru care primăria a semnat recent contractul de finanțare.
Din 2019, funcționează sistemul de bike sharing prin care 60 de biciclete pot fi închiriate gratuit din punctele aflate pe Bd. Muncii în zona Kaufland, Parcul Tricolorul, Parcul Intim, zona poliție, Kaufland Luncă, Centrul UBB și parcarea de lângă Hotelul Semenic. Cum reșițenii parcurg anual peste 30.000 de kilometri, în luna mai, primăria a lansat licitația pentru achiziționarea a încă 60 de biciclete împreună cu amenajarea de noi puncte de închiriere. Aste pe lângă rastelurile pentru biciclete care pot fi văzute în parcările magazinelor dar și în diverse puncte din oraș.
De asemenea, în ultimii ani, Asociația Bike Attack a amenajat pe Dealul Golului și Dealul Ciorii zece poteci gândite spre a fi parcurse de bicicliști, alergători sau drumeți. În prezent, poteci similare sunt în lucru și pe Dealul Crucii iar funicularul, după reconversie, ar putea fi puntea de legătură pentru ca Reșița să aibă o adevărată axă destinată celor care vor vrea să traverseze orașul la pedală. De anul trecut, există si o zonă „școală” de mountain biking în Poiana Caraiman de pe Dealul Ciorii, cu trambuline, valuri de pământ și alte elemente pentru ca bicicliștii de toate vârstele să progreseze într-un cadru sigur. Interesul crescând arătat de reșițeni pentru pedalat a dus la deschiderea acum doi ani în zona Luncă, a unui magazin destinat bicicliștilor, fapt care a alimentat și mai mult interesul reșițenilor pentru pedalat.
Din martie 2023, la clubul CSM Reșița, funcționează o secție de ciclism, acolo unde multiplul campion Daniel Crista este deocamdată singurul sportiv legitimat. Se ocupă însă de copiii și tinerii Reșiței în cadrul clubului Banat Cycling Academy pe care l-a deschis anul acesta. Zece copii și adolescenți cu vârste de la 9 la 16 ani deprind tainele ciclismului sub îndrumarea sa, Daniel dorindu-și foarte mult ca astfel să-i descopere pe cei care vor să facă performanță ca sportivi la CSM Reșița. Inițiativa sa este 100% privată, costurile fiind suportate de sponsori și de părinți. Daniel Crista îi invită să i se alăture pe toți copiii și tinerii cărora le place ciclismul.
Pentru ei, de doi ani încoace, cu sprijinul primăriei organizează Cupa Reșița, competiție destinată copiilor în cadrul căreia, în toamnă, vor fi organizate ultimele două etape de anul acesta. Pentru bicicliștii de toate vârstele, Bike Attack organizează pe 29 septembrie ediția a doua a concursului Reșița Mountainbike Race, care va constitui ultima etapă a Cupei Naționale de XCO.
Trebuie însă cunoscute și câteva reguli de bază de către iubitorii pedalatului. Poliția recomandă bicicliștilor să nu se apuce de pedalat dacă au consumat alcool și să traverseze pe trecerea pentru pietoni mergând pe lângă bicicletă. Totodată le pune în vedere că, sub vârsta de 16 ani, este obligatoriu să poarte casca de protecție atunci când se deplasează pe partea carosabilă.
Amenzile sunt usturătoare, de la 4 la 8 puncte amendă, lucru pe care l-au simțit pe pielea lor nu mai puțin de 455 de cărășeni. O acțiune desfășurată de polițiștii din județ în decursul lunii iulie timp de o săptămână s-a soldat cu 413 amenzi date bicicliștilor și 42 conducătorilor de trotinete. Cu sau fără amenzi, dar cu tot mai mulți kilometri de poteci și piste de biciclete, Reșița se schimbă și merge înainte… pe două roți, acționate de pedale de tot mai mulți reșițeni.