Revista „Vestul dramatic” încheie un proiect AFCN și deschide un drum pe care tinerii, din Reșița și numai, vor duce mai departe tot ceea ce înseamnă teatrul.
Proiectul „Scriem (despre) teatru”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a apărut din nevoia, resimțită în vestul țării, de a strânge jurnaliști culturali în jurul teatrului, de a forma tineri ambasadori culturali cărora să li se predea o ștafetă. Prin atelierele de lectură dramatică, critică teatrală și scriere creativă ținute în cadrul proiectului, au fost descoperiți tineri extraordinari din județele Caraș-Severin, Hunedoara și Gorj. Cei mai buni dintre ei fac parte din colectivul redacțional al revistei al cărei prim număr a fost lansat sâmbătă la Reșița. De asemenea, materiale scrise de tineri au apărut deja și vor continua să apară în paginile Vestului dramatic.
„Avem nevoie să investim în tineri, să promovăm arta teatrală și cuvântul scris. Vom continua atelierele de critică teatrală și vom duce mai departe secțiunea de juniori din cadrul colegiului redacțional. Aceasta va fi coordonată de echipa de tineri formată din participanții la primele ateliere. Mihaela Mihailov, cea care a ținut atelierul de scriere creativă, spunea că n-a mai văzut niciodată o grupă pe care să o dezvolte într-un timp atât de scurt. Se va întoarce și a spus că cei care au participat la primul atelier vor putea chiar să scrie o piesă de teatru”, a spus Denisse Moise, coordonatorul de proiect și de revistă.
„Vestul dramatic” nu este o publicație de promovare a teatrelor din această parte a țării, ci una de critică și actualitate teatrală, făcută onest de către profesioniști. Revista nu se vrea o concurență la alte publicații de profil ci are ca obiectiv să formeze o bază de tineri care să scrie despre teatru. Primul număr a apărut în cadrul proiectului AFCN însă, pe viitor, va fi dusă mai departe de Teatrul de Vest cu ajutorul partenerilor, după cum a punctat directorul teatrului reșițean, Florin Ionescu.
La lansare au fost prezenți și Doru Mareș, respectiv Claudiu Groza, critici de teatru de frunte la nivel național implicați în proiectul care a avut ca rezultat apariția revistei. Laureat al premiului UNITER pentru întreaga activitate, Doru Mareș este selecționerul ultimelor două ediții ale „New Wave Theatre”, festival considerat unul de top la nivel național. În opinia sa, vestul țării este o forță dramatică datorită festivalurilor și repertoriilor teatrelor de aici. Idee împărtășită și de Claudiu Groza, membru în juriul ediției 2023 a festivalului ținut la Reșița. Consideră că, în zona de vest a țării, trebuie să existe o solidarizare a acestei părți a teatrului românesc. Pentru că e vizibilă mai puțin și trebuie dusă la nivelul la care merită.
Pe viitor, va fi foarte importantă continuitatea, după cum a subliniat Irina Ionescu, conferențiar la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, prezentă sâmbătă la Reșița. Denisse Moise dă asigurări că atelierele vor continua dorindu-se chiar înființarea unei trupe de actori formată din tineri. „Până acum, Teatrul de Vest a derulat trei proiecte AFCN. Cred că asta înseamnă o ocazie de a ne exprima altfel pentru că un proiect apare când identifici o nevoie aflată printre prioritățile lansate de AFCN. Putem vedea cum se poate ramifica arta teatrală pe mai multe laturi. Ea se poate dezvolta și poate prinde rădăcini în sufletele și conștiința tinerilor”, a încheiat Denisse Moise.
Nicolae Sârbu, jurnalist și om de cultură, a sugerat ideea realizării unei monografii a teatrului reșițean, monografie care ar putea fi posibilă printr-un proiect viitor. Până atunci, evenimentul de sâmbătă a fost încheiat de Cari Tibor. Muzicianul, unul dintre cei mai buni compozitori de muzică de teatru din țară, tinde să devină o prezență obișnuită la Reșița după colaborările repetate cu Teatrul de Vest. „Viața e vis” și „Visul unei nopți de vară” sunt doar două dintre spectacolele la care Cari Tibor semnează coloana sonoră, muzicianul susținând un recital și în cadrul ediției 2024 a Festivalului „New Wave Theatre”. Sâmbătă însă, recitalul său a fost unul de excepție.
„Vestul dramatic” poate fi citită și on-line aici și beneficiază și de aplicații pentru a fi lecturată de pe telefonul mobil. Lansarea primului număr a fost o sărbătoare însă… „greul abia acum începe”, după cum a avertizat Irina Ionescu. Cu siguranță, „Scriem (despre) teatru” a fost doar primul pas pe un drum început după… 75 de ani de teatru la Reșița.