Cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru „New Wave” promite să aducă la Reșița spectacole de neuitat și, în același timp, să facă orașul și județul cunoscute dincolo de granițele țării. Trupe consacrate de teatru, cu piese unice, promit experiențe de neratat pentru public în cele 9 zile de festival.
A doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru „New Wave” va începe vineri, 18 noiembrie, cu o piesă în premieră a Teatrului de Vest Reșița – „Județul fără caiși” de Mirel Taloș, în regia lui Sandu Grecu. Prima ediție a festivalului a fost în 2019, apoi pandemia a oprit organizarea unor noi ediții. Până acum. Vor fi în total 11 spectacole și, deși festivalul este pentru adulți, se va strecura în program și o reprezentație pentru copii, o adaptare a cărții „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry.
Din păcate, managerul Florin Ionescu a fost nevoit să facă modificări în programul inițial al festivalului. O primă schimbare a venit din cauza dimensiunii Teatrului de Vest. „Față de anterioara conferință de presă când mă lăudam și îmi exprimam euforia că vom încheia festivalul cu «Familia Addams» de la Teatrul Excelsior, spectacolul a trebuit să îl schimbăm din cauza faptului că ne-au lipsit 70 de centimetri, balcoanele noastre de aici sunt prea apropiate. Ne trebuiau 8,7 metri și noi avem doar 8 metri. Fără glumă, am vrut să le sparg, dar e clădire de patrimoniu și nu avem voie. Dar o să mă gândesc pentru data viitoare cum o să putem totuși să aducem spectacolul acela la Reșița. Deci din motive tehnice ei nu au intrat, nu puteau să facă rabat de la platforma pe care o montau.”, a explicat managerul Teatrului de Vest.
Așa că festivalul se va încheia cu „Titanic Vals„ de Tudor Mușatescu, spectacol al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Un spectacol foarte tineresc în care joacă și unul dintre actorii Reșiței, Robert Danci.
Festivalul „New Wave” 2022 va conține și lansări de carte. „Duminică, 20 noiembrie, o vom comemora pe Florica Ichim, cea care a fost la prima ediție a festivalul președinta juriului și care ne-a părăsit, dar vom lansa ultima ei carte despre Camil Petrescu, cea la care a lucrat până în ultima clipă a vieții.”, a dezvăluit Florin Ionescu.
La Teatrul de Vest va fi adusă și o piramidă – holograme cu operele lui Brâncuși. Ea va fi montată de sâmbătă, chiar înainte de spectacolul cu Brâncuși, și despre ea va vorbi Radu Dinulescu, el fiind creatorul piramidei.
„Avem trupă din Franța, din Spania, sunt spectacole pe care le-am selectat la Avignon și pe care le recomand cu tărie. Cel din Spania, «Trash», este unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut. E non-verbal, e pe ritm, e un alt fel de teatru și mi-am dorit foarte mult să îl putem arăta și în România, la Reșița. Este pentru prima dată când ei vin în România.”, a mai spus Ionescu.
Prețul biletelor este de 30, 60 sau 90 de lei, iar un abonament pentru întregul festival costă 300 de lei.
„Sper să fie un festival în care să ne simțim cu toții bine. Să se simtă și oaspeții noștri bine, pentru că așa se va duce vorba, este important să participăm noi în festival și slavă Domnului în ultimii ani am participat în câteva, unele chiar importante. Este important și să organizezi un festival pentru că spectatorii reșițeni pot să își dea seama, văzându-ne pe noi, văzându-i și pe alții, cam unde ne aflăm și noi în lume, unde se află teatrul reșițean în lume și este important că cei care pleacă de aici pleacă cu Reșița în gând la ei acasă. Și așa se vorbește despre Reșița, se vorbește despre noi și se află că există în România un oraș care se numește Reșița. Sper să contribuim cu ceva la creșterea măcar culturală a acestui oraș și județ.”, a mai spus managerul Florin Ionescu.
Prezent la anunțul cu privire la Festivalul Internațional „New Wave” a fost și directorul Teatrului Național „Satiricus” din Chișinău și președintele Uniunii Teatrale din Moldova – UniTeM, corespondentul UNITERULUI din România – Sandu Grecu, cel care a și regizat spectacolul „Județul fără caiși”. Acesta consideră că fiecare oraș din România ar trebui să găzduiască un festival de asemenea amploare, pentru că, fără un astfel de eveniment, este ca și când nu s-ar întâmpla nimic.
„Un festival este important pentru orice teatru și orice oraș din orice țară, dar îndeosebi în provincie. Reșița, indiferent câte evenimente are în timpul anului, oricum va rămâne un oraș în care nu se întâmplă nimic atât timp cât nu va fi festival de teatru. Un festival de teatru dă altă dimensiune evenimentelor culturale pe care încearcă județul să le promoveze, eu vorbesc și de cele educaționale, culturale, științifice. Eu salut faptul că ai reușit, Florin, să realizezi acest festival. E bine că la Reșița vin alte trupe, e bine că vin alte spectacole, alți actori, care vor arăta spectatorului din Reșița că aveți o trupă bună, care poate concura cu trupe care joacă în alte țări, în alte orașe din România și, de ce nu, poate se va înțelege mai profund importanța teatrului din Reșița sau cel puțin a unui teatru în județ. Ceea ce se produce în teatru nu se mănâncă cu lingura, nu se bea cu paharul. Este cu totul altceva și efectele spectacolelor se resimt în schimbarea mentalității publicului, a generației viitoare, și chiar a electoratului. Cei care vor să aibă un electorat bun trebuie să investească mult în teatru și în cultură.”, a mai spus Sandu Grecu.
Stai cu ochii pe Express de Banat! Revenim cu detalii despre premiera Teatrului de Vest din Reșița – „Județul fără caiși”.