Reșița – cultură în aer liber! Seară de film și dezbatere publică până după miezul nopții [FOTO/VIDEO]

Pasionații de film și-au dat întâlnire sâmbătă seară la o nouă proiecție în aer liber în curtea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. Filmul documentar „Turism!” a fost urmat de o discuție liberă care s-a încheiat după miezul nopții.

Pentru a doua oară în acest an (pentru că de alte două vremea nu a fost prietenoasă), curtea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița a găzduit o proiecție de film documentar în cadrul programului KineDok, ediția a III-a. De această dată, a fost vorba despre „Turism!”, în regia lui Tonći Gaćina, care prezintă un domeniu din care Croația a învățat să supraviețuiască și pentru care a găsit modalități de a se adapta. Calitatea video și cea audio au fost ireproșabile pentru un film în aer liber, iar vremea a fost cât se poate de prietenoasă.

„Ne bucurăm să vedem că oamenii vin la astfel de evenimente, că sunt interesați și noi suntem motivați să continuăm cu proiecțiile. Putem realiza și altfel de proiecții, dar important este ca publicul să fie interesat și să participe, să ceară proiecții și noi le vom realiza. Îi invit pe reșițeni la film pentru că au ceva de învățat, sunt teme de actualitate, teme interesante. La proiecții pot veni regizori și actori, dar pentru asta aș vrea să știu că avem un public permanent, un public pe care să putem să contăm, pentru că nu e plăcut să vină un regizor sau un actor și să fie doi-trei oameni în public. Să arătăm că ne pasă și că Reșița se implică și în activități de film, pentru că avem poezia, literatura, muzica dezvoltate. Haideți să arătăm că ne place și filmul, nu neapărat cel din cinematografe, ci și cel documentar. Și ar putea fi chiar și un mic pas de a realiza filme documentare în Caraș-Severin, pentru că Muzeul Cineastului Amator, prin CineClubul Studențesc, oferă posibilitatea celor interesați să realizeze un film aici”, ne-a declarat Andrei Bălbărău, tânărul care a pus bazele Muzeului Cineastului Amator din Reșița.

YouTube video

La întâlnirea de sâmbătă au participat și reprezentanți ai KineDok, în frunte cu Andreea Bratosin, coordonatorul programului susținut de One World Romania„Sunt pentru prima dată la Reșița cu ocazia proiecției de film KineDok. E un program internațional, în parteneriat cu alte 8 țări, de distribuție alternativă de documentare creative. Ne-am asociat încă de la început, din 2015. Programul a crescut pe parcurs, de la un parteneriat de 5 țări, anul acesta sunt 8 țări. Fiecare țară propune câte două filme și se face o serie de 16, cum e anul acesta și sunt distribuite în spații neconvenționale, atipice, spații care sunt populare și care ajung la un public cât mai mare. Suntem în 20 de locații din 18 orașe ale României, însă proiectul se derulează până în luna decembrie și sperăm să ajungem în cât mai multe locuri. Unul dintre scopurile proiectului este să ajungem și în locurile în care oferta de evenimente culturale, de filme, mai ales de filme documentare, e minimă sau chiar inexistentă, având în vedere situația actuală cu cinematografele”, a declarat, pentru Express de Banat, Andreea Bratosin.

Proiectul KineDok aduce producții din Europa Centrală și de Est, care de obicei nu ajung în România decât la marile festivaluri. Iar cum festivalurile sunt doar în orașele mari, sunt mai greu accesibile pentru publicul larg.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157683903416920″]

Revenind la întâlnirea de sâmbătă seara, s-a dovedit a fi una de succes, care a făcut-o pe Andreea Bratosin să spună că a fost cea mai productivă de până acum. Filmul a fost urmat de o dezbatere publică, pornind de la tema producției, la care a participat și Andrei Sabo, președintele Asociației Euroland Banat. S-a vorbit despre turismul de altădată, despre idei care ar putea fi implementate, despre Cascada Bigăr, stațiunea Băile Herculane, Gărâna și Reșița. Despre valori pe care unii se grăbesc să le pună la pământ în mod… administrativ și despre sistemul de învățământ care îi învață pe cei mici să nu aibă identitate și păreri. Totul, la o felie de lubeniță, pregătită participanților de gazda evenimentului, tânărul Andrei Bălbărău.

În luna august, proiecțiile de film vor lua o pauză, urmând să fie reluate în septembrie, după cum urmează:

Copiii lui Cain – 30 septembrie
Ceață peste râu – 7 octombrie
Ordine de sus & Aceia – 18 noiembrie
Cambridge – 9 decembrie


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/