Renovare după 100 de ani la barajul Breazova

Barajele din jurul Reșiței au intrat pe rând într-o sesiune de renovare intensă. Astfel, în curând vor începe lucrările la barajul Breazova din Văliug, lucrări ce necesită golirea completă a barajului.

TMK Hydroenergy Power, parte a CEZ România, continuă seria barajelor renovate. În perioada 17 iunie – 15 august, barajul Breazova va fi golit complet și se vor executa lucrări de reamenajare necesare, ținând cont că tehnologia existentă datează de peste 100 de ani.

Parte din aceste lucrări vor fi înlocuirea celor două conduce de golire de fund, înlocuirea vanelor de siguranță și implementarea unui sistem telemăsură a nivelului apei în baraj.

CITEȘTE ȘI: LACUL GOZNA, GOLIT COMPLET FĂRĂ EVENIMENTE

Realizarea lucrărilor de înlocuire a vanelor de siguranță impune golirea întregului volum de apă al lacului de acumulare Breazova (Văliug), amplasat pe râul Bârzava. Durata estimată a înlocuirii vanelor de siguranță este de zece zile, urmând ca la finalizarea acestei lucrări barajul să fie reumplut pe cale naturală, dar și prin aflux suplimentar de apă din lacul Gozna, situat în amonte, în vederea protejării faunei. Pentru evitarea oricărui risc, golirea acumulării se va face treptat, la o viteză de 4 mc/secundă, apa fiind evacuată în râul Bârzava și, ulterior, în lacul Secu”, explică Angelica Barbu, responsabil PR regional CEZ România.

CITEȘTE ȘI:GALERIE FOTO: RENOVAREA DIGULUI DE LA VĂLIUG SE APROPIE DE FINALIZARE

Barajul și acumularea Breazova (Văliug), amplasate pe râul Bârzava în aval de comuna Văliug, au fost puse în funcție în anul 1909. Lacul de acumulare are un volum de aproape 1 milion mc, iar barajul este construit din zidărie de piatră. Golirea barajului va începe pe 17 iunie.

CITEȘTE ȘI: BARAJELE DIN JURUL REȘIȚEI, ÎN REABILITARE

LUCRĂRILE LA BARAJUL GOZNA RĂMÂN ÎN STANDBY