Potrivit AJOFM Timiș, din 2020 până anul trecut, au fost înregistrați 118 beneficiari de prime de relocare fie aici, fie prin dosare transferate în județ. Cei mai mulți au fost înregistrați în anul pandemiei, în scădere până astăzi.
Prima de relocare se adresează persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă într-o altă localitate, situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de cea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în alta învecinată acesteia.
Reprezintă 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi) în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 lei lunar şi se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de acestea sau împreună cu familia nu depăşesc 5.000 lei. Prima se acordă la cerere, lunar, pentru cel mult 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni și nu se cumulează cu altele de mobilitate, potrivit legii.
„Persoanele care beneficiază de prima de relocare au dreptul la menţinerea acesteia şi în cazul în care în perioada de 36 de luni de la angajare le încetează raportul de muncă sau de serviciu la angajatorul la care s-au încadrat în muncă şi se încadrează în termen de 30 de zile la un alt angajator, în aceleaşi condiţii.”, a transmis Roxana Kașai, directorul executiv al AJOFM Timiș.
Programul „Prima chirie”, prima de relocare, a fost adoptat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în 2017, în urma semnalelor venite de la angajatori cu privire la nevoia de forţă de muncă, atât la nivel naţional, cât şi pe plan local şi pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor în căutarea unui job.