Vizita premierului Viorica Dăncilă de săptămâna trecută la Moldova Nouă le dă mari speranțe locuitorilor de pe Clisura Dunării. În contextul lipsei locurilor de muncă și al fenomenului depopulării, la București se discută intens redeschiderea Moldomin S.A.
Șefa Guvernului, împreună cu miniștrii Fifor, Teodorovici și Cuc, a fost prezentă la sfârșitul săptămânii trecute în județul Caraș-Severin pentru a cunoaște și pentru a livra soluții problemelor celor din Banatul Montan. Împreună cu echipa de la județ: liderul PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, dar și alături de prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, vizita Vioricăi Dăncilă a avut la bază următoarele puncte de interes: Reșița, Sasca (Clinica Oncologică Nera), inspectarea lucrărilor desfășurate pe DN 57 Moravița-Oravița, Moldova Nouă.
Așteptată cu sufletul la gură de sute de simpatizanți în orașul de la malul Dunării, Dăncilă și-a încheiat vizita examinând, la cald, proiectul punctului de trecere a frontierei cu bacul, un proiect la care a pus umărul și proaspătul membru al familiei social-democrate, primarul Adrian Torma. Cu privire la această realizare, Dăncilă e convinsă că acest proiect, odată funcțional, „va conduce la dezvoltarea relațiilor culturale, a mediului de afaceri, dar și a relațiilor dintre România și Serbia”.
Moldominul – „muniția” combaterii depopulării
Pe lângă tematica deschiderii punctului de frontieră cu Serbia, prefectul Matei Lupu a adus în discuție în fața mulțimii o altă investiție a Guvernului, menită să păstreze o bună relație cu vecinii sârbi: 6 milioane de lei pentru stoparea poluării cu steril generată de iazul Boșneag – extindere, o poluare cauzată de tratarea chimică a banatitei în cadrul fostei Societăți Miniere Moldomin S.A.
Ținând cont de investiția acelor 6 milioane de lei, dar și de faptul că avizul de exploatare al minei expiră în martie 2021, Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă există șanse ca, la Moldova Nouă, exploatarea minieră să fie relansată. Ministrul Fifor a subliniat următoarele aspecte: „E o discuție pe care o face Ministerul Economiei în momentul de față și se analizează posibilitatea de a lucra cu cei de la Cupru Min, astfel încât să putem să relansăm exploatarea minieră de aici, de la Moldova Nouă. Cred că nu numai pentru Moldova Nouă ar fi un lucru de real succes, cred că ar fi pentru întreaga țară pentru că, în ultimă instanță, știm cu toții că exploatarea de cupru de la Moldova Nouă a însemnat foarte mult pentru industria de minerit din România”.
Ferm convins că Moldominul împreună cu Roșia Poieni s-ar putea relansa într-o nouă industrie siderurgică pe partea de material neferos, Fifor atrage totuși atenția asupra aspectului financiar: „Este o investiție foarte mare. Un combinat metalurgic pentru prelucrarea minereului neferos este o investiție foarte mare, dar e o investiție care cu siguranță se află pe masa Ministerului Economiei”.