Reindustrializare într-un județ aflat pe topogan

mihai calitoiu directia de statistica caras severin

În Caraș-Severin se vorbește despre repornirea unor vechi obiective, dar cifrele industriei pe primele șase luni din 2024 sunt în scădere față de anul trecut.

La combinatul de la Oțelu Roșu s-a estimat că după repornire vor fi angajați progresiv până la 400 de oameni. UCM Reșița funcționează în prezent cu 440 de angajați și se estimează că, tot progresiv, numărul acestora se va dubla. La Arsenal Reșița s-a vorbit despre angajarea, în prima fază, a 70-100 de oameni, numărul lor urmând să crească ulterior. Deocamdată însă sunt lucruri care nu s-au întâmplat într-un județ în care au scăzut producția industrială, cifra de afaceri și exporturile, în paralel crescând importurile și numărul șomerilor.

Asta spun cifrele Direcției Județene de Statistică pe primul semestru din 2024, prezentate de directorul adjunct Mihai Calițoiu într-o ședință recentă ținută la Prefectura Caraș-Severin. Din raportul prezentat, am reținut că:
– producția industrială a fost la nivelul de 80,2% din nivelul de anul trecut, așadar o scădere cu 19,8%;
– cifra de afaceri totală a întreprinderilor cu activitate principală industrie a fost de 96,8% din valoarea de anul trecut, adică scădere de 3,2%;
– exporturile au însumat 163,9 milioane de euro, cu 15,1 milioane de euro mai puțin decât în 2023;
– importurile au însumat 124,9 milioane de euro, în creștere cu aproape 2,8 milioane de euro față de anul trecut;
– numărul de șomeri a fost de 2.845, cu 746 mai mulți decât primul semestru din 2023.

„Cifrele arată o economie în scădere”, după cum a concluzionat Mihai Calițoiu din datele prezentate. Context în care ideea reindustrializării vine ca o adevărată gură de oxigen. Până însă ca județul să „respire” din nou industrie, trebuie să mai treacă ceva timp… într-un județ ale cărui cifre merg în jos.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/