Regulamentul pentru reabilitarea clădirilor din Timișoara cu urme de gloanțe de la Revoluție, lansat în consultare. Ce prevede documentul?

Regulamentul își propune să prevină ștergerea urmelor istorice ale Revoluției în cadrul lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și reabilitare a clădirilor monument istoric sau din zone protejate. Proiectul a fost lansat în consultare de consilierul local USR de Timișoara, Răzvan Negrișanu, pe pagina sa de Facebook. Apoi va fi depus spre aprobare consiliului local.

Proiectul de regulament stabilește principiile și cadrul general pentru conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989, respectiv a urmelor de gloanțe/alte proiectile de pe fațadele clădirilor monument clasate/ în curs de clasare ca monumente istorice, aflate în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate. Documentul se adresează deținătorilor acestor clădirilor: proprietari, persoane fizice și juridice, autorități ale administrației publice și instituții, care dețin în proprietate sau administrare astfel de clădiri istorice cu urme de gloanțe.

leader board 728 x 90 px

Potrivit documentului, deținătorii au obligația să specifice, pentru avizarea lucrărilor de intervenție, dacă imobilul prezintă urme de gloanțe/alte proiectile și să prezinte, odată cu documentația tehnică pentru autorizația de construcție, fotografii cu toate fațadele vizibile ale clădirii care prezintă astfel de urme.

De asemenea, proiectul trebuie să cuprindă soluții tehnice pentru prezervarea urmelor de gloanțe, iar decizia privind soluția adecvată clădirii revine proiectantului de arhitectură. „Toate certificatele de urbanism emise pentru lucrările de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament, vor menționa explicit obligația deținătorilor referitor la conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989.”, se arată în document.

Intervențiile la aceste clădiri care sunt în curs de clasare ca monumente istorice în grupa A sau B, aflate în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate vor fi, potrivit proiectului de regulament, avizate de Direcția Județeană de Cultură.

„Am ales ca acest regulament să se refere la clădirile istorice și cele din zonele protejate, pentru marcarea traseului Revoluției, dar dacă voi credeți că ar trebui incluse toate clădirile din zonele unde au avut loc violențe și sacrificii vă rog să-mi transmiteți propunerile voastre. Obiectivul mai mare este să creăm un patrimoniu imobil al Revoluției care să completeze complexul memorial ce începe să prindă contur. Soluțiile de păstrare și de punere în valoare a urmelor de gloanțe/alte proiectele vor fi ale proiectanților care au la dispoziție modele internaționale de restaurare cu păstrarea și punerea în valoare a urmelor de gloanțe, de la vopseaua sau rășina roșie cu care sunt marcate în Sarajevo până la protejarea unei porțiuni de zid cu sticlă, precum în Varșovia.”, a spus consilierul local, de profesie arhitect, Răzvan Negrișanu.

Arhitectul mai propune și ca în 90 de zile de la aprobarea regulamentului, Primăria Timișoara să instituie Registrul urmelor Revoluției din decembrie 1989, printr-o invitație publică adresată cetățenilor de a transmite în format electronic la adresa urme.glont@primariatm.ro sau în scris o fotografie a fațadei care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile, adresa exactă a clădirii și opțional o scurtă descriere.

Cei care vor să transmită idei cu privire la acest proiect de regulament sunt invitați să transmită un mail la adresa razvan.negrisanu@primariatm.ro.