Prezent la Timișoara pentru festivalul Les Film de Cannes, eveniment care va avea loc în wekeend, regizorul Cristian Mungiu a explicat motivele pentru care câștigarea unui premiu Oscar nu se numără printre obiectivele sale.
Regizorul Cristian Mungiu, premiat de Federația Internațională a Presei Cinematografice și administrația educației naționale din Franța, a câștigat în 2007 Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Cristian Mungiu este în aceste zile la Timișoara unde aduce festivalul Les Films de Cannes, de joi până duminică, la Cinema Timiș și Cinema Victoria.
Întrebat care este visul său, regizorul a declarat: „În primul rând îmi doresc să mai fiu viu și mâine. După, îmi doresc să trăiesc până când îmi cresc copiii mari, cam pe acolo sunt visurile mele. Să știți că nu sunt profesionale. De ce să tânjesc după un Oscar dacă fac genul ăsta de filme? Ar fi o mare fățărnicie. Dacă aș fi ales în 2007, când am fost poftit să trec oceanul și să devin regizor de film în Statele Unite, sigur că aș fi fost împlinit de un Oscar. În momentul de față nu am pretenția că am făcut vreodată un film care să fi avut șanse la un Oscar și asta pentru că acolo se apreciază alte lucruri.”
Regizorul a explicat și motivele pentru care nu îi invidiază pe colegii săi care aleg industria de film americană. „Decizia e la producător, nu la autor”, a spus Mungiu.
„Să știți că în momentul de față discut destul de des cu agenta mea din Statele Unite, întâmplător e aceeași agentă a acestui regizor care a luat acum filmul de Veneția, e tot un regizor european care a decis să o ia pe calea asta, dar nu îl invidiez pentru ceea ce face. E o cale. Eu vreau să am libertatea să fac un film în care eu decid. Mă reprezintă pe mine și punctul meu de vedere. Genul ăsta de libertate nu există în industria americană. Ești un angajat la fel de important ca alți angajați ai unui producător. Decizia e la producător, nu la autor. Deocamdată încă mă încăpățânez să sper că într-o zi am să pot să fac un film cu actori americani, care sunt foarte buni, dar în condițiile mele. Un film filmat în Europa, în care să beneficiez de talentul lor, dar în care să rămân autor. Pentru că dacă nu, înseamnă că am abdicat de la singurul lucru care contează pentru filmele mele.”, a declarat Cristian Mungiu pentru expressdebanat.ro.
Ediția din acest an a festivalului Les Films de Cannes la Timișoara este dedicată cinematografiei semnată de femei. Între 19 și 22 octombrie, la Cinema Timiș și Cinema Victoria vor rula 21 filme. 13 dintre acestea sunt regizate de cineaste din Austria, Franța, Tunisia și Italia. În fața publicului vor fi aduse și scurtmetraje ale unor regizoare din România precum Dana Rogoz, Catrinel Dănăiață și Laura Baron.
„Ar trebui să oprim filmul înainte de generic și să întrebăm spectatorii: contează cine a făcut filmul sau contează filmul? Eu cred că pentru ei contează filmul. Dar, e adevărat, nu trebuie să fim ipocriți. Trebuie să înțelegem că e o cultură destul de masculină care s-a propagat într-un fel istoric în arte și cinematograful nu a făcut excepție și a început ca o artă foarte, foarte masculină. E corect ca la un moment dat să te asiguri că șansele sunt egale. Eu nu sunt adeptul unei selecții finale într-un festival legată de gen. Cred că trebuie investit pe termen lung în educație încât, de la început, șansele să fie egale, ca oricine să aibă acces la resurse și să creeze ce film dorește să creeze. Din punctul meu de vedere, ideile astea că filmul realizat de femei e asociat unei sensibilități anume sunt așa… stereotipuri.”, a mai spus Cristian Mungiu.
Regizorul apreciază faptul că Timișoara a reabilitat fostele cinematografe din perioada comunistă. În conferința de presă prilejuită de prezentarea festivalului, Cristian Mungiu l-a citat pe Nae Caranfil, care spunea, în trecut, că filmul va deveni un accesoriu pentru popcorn.
„În momentul în care înțelegi să îți petreci timpul liber și plăcerea ta e să petreci la mall, alea sunt și filmele potrivite. De asta e bine să existe o alternativă cum există la Timișoara acum, legată de niște locuri unde nu te duci să faci alte lucruri, ci te duci să vezi un film. Dacă te duci acum la Cinema Timiș nu îți iei haine, nu ai să mănânci aripioare picante, te duci să vezi un film. Și nu zic că asta e singura cale. E bine să existe în cinema această varietate de a alege și această varietate de creativitate. Sunt foarte bune și filmele de entertainment, dar totuși cinematograful nu s-a inventat numai pentru asta. (…) E dreptul vostru să vă simțiți bine, sunt unii oameni care încă au nevoie de o stimulare intelectuală, să zicem.”, a declarat Mungiu.
Dincolo de filme, în programul festivalului sunt și ateliere, și conferințe. Conferința Gender Equality in Cinema își propune o discuție despre egalitatea de șanse în cinema, de la contextul internațional la cel local, din punctul de vedere al unor regizoare, producătoare, actrițe, directoare de casting, școli de film. De asemenea, Managing Talents, programul destinat actorilor din cadrul Les Films de Cannes, oferă două masterclass-uri cu Ulrike Müller și Julia Patrya. Actorul și trainerul de actorie Julien Javions va susține un workshop interactiv.
Programul integral al festivalului poate fi consultat aici. Biletele pot fi cumpărate din rețeaua EventBook.
Foto principală: Facebook/Digi 24