Regiune fruntașă la absorbție, autorități mai puțin atente la implementare

consiliul pentru dezvoltare regionala vest reunit la timisoara (1)

Timișoara. Regiunea de Vest a absorbit peste 100% din banii europeni disponibili în programul aferent anilor 2014-2020. Totuși, sunt proiecte a căror valoare depășește 80 de milioane de euro și care nu vor fi gata în timpii asumați de contracte. 

În cadrul ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, ședință la care au participat liderii celor patru județe din regiune – Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, cele mai aprige discuții s-au purtat în jurul proiectelor care au un grad de absorbție sub 5%, a admis președintele CJ Timiș, Alin Nica, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.

„Sunt exemple din toate județele și încercăm să punem presiune pe beneficiari astfel încât să reușim să creștem gradul de realizare a acestor proiecte. Avem proiecte care vor fi etapizate pe noua bugetare multianuală 2021-2027, avem proiecte nefinalizate, avem proiecte nefuncționale sau proiecte reziliate. Sunt exemple în fiecare caz.”, a declarat Alin Nica.

consiliul pentru dezvoltare regionala vest reunit la timisoara (2)

Cele mai multe proiecte care nu au fost implementate conform calendarului sunt în Caraș-Severin și Hunedoara, însă astfel de investiții se regăsesc și în Timiș sau Arad.

„81 de milioane de euro este valoarea proiectelor care nu se finalizează în ciclul financiar actual și care se încadrează în condițiile din regulamentul dat de Comisie și în prima fază și de către Guvernul României prin Ordonanța de Urgență 36, prin care proiectele care depășesc 1 milion de euro ca valoare și sunt într-un stadiu avansat de minim 5% pot fi trecute, evident, dacă tipologia corespunde cu actualul program, pot fi trecute pe actualul program 2021-2027. În zilele următoare o să vă dăm lista cu toate, o să le publicăm. Nu am publicat-o pentru că lista aceasta este dinamică, a mai necesitat și o discuție în consiliul regional vizavi de termenele pe care le asumăm după acest moment de finalizare ca să se încheie proiectele. Sunt proiecte care au 5-6 ani de la momentul contractării și evoluția lor nu are un ritm care corespunde cu a unei lucrări de investiții la nivelul pe care și l-au asumat. Autoritatea trebuia să facă toate diligențele ca să nu existe timpi morți, cel puțin din punctul ei de vedere, între momentul în care s-a terminat proiectarea până s-a lansat licitația de lucrări, apoi până s-a dat drumul la lucrări și apoi până când real au început lucrările acolo. Cred că asta ține foarte mult de bucătăria proprie a fiecărei autorități, să urmărească astfel de lucrări ca să se și întâmple în timpii pe care i-a asumat contractul. Adică un proiect nu merge de la sine, singur.”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agenției Regionale de Dezvoltare Vest.

La Timișoara a avut loc astăzi Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest, ședință la care au participat liderii celor patru județe din regiune – Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Discuțiile s-au axat pe stadiul implementării celor mai importante programe de dezvoltare regională cu finanțare europeană în perioada 2014-2020. Aceste programe sunt gestionate de ADR Vest.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/