Redirecționează 20% din impozitul pe profit pentru salvarea Băilor Neptun

baile neptun din Herculane

Este nevoie de implicare și solidaritate pentru salvarea de la prăbușire a monumentului de clasă A. Voluntarii Herculane Project fac în continuare apel la societatea civilă.

Monument istoric de interes național, Băile Neptun, inclus pe lista celor șapte cele mai periclitate situri din Europa în 2022, riscă să se prăbușească în orice moment. Trei sectoare sunt în pragul colapsului, iar fațada principală a unui sector de clădire s-a desprins de structura portantă a clădirii și se deplasează către stradă. Este mai mult decât un pericol, este o situație ce poate genera o stare de urgență, susțin reprezentanții Asociației Locus, cei care au inițiat în urmă cu cinci ani proiectul Herculane Project pentru salvarea Băilor Neptun.

Deși este nevoie de intervenții urgente asupra clădirii, iar reprezentanții Asociației Locus au solicitat în repetate rânduri sprijin din partea autorităților statului, acestea nu fac nimic pentru a stopa procesul de degradare a clădirii de patrimoniu, invocând mereu că situația juridică actuală – clădirea Băilor Neptun este proprietatea UAT Băile Herculane, iar terenul pe care se află aceasta e proprietate privată – nu permite accesarea de programe cu finanțare europeană sau guvernamentală.

Reprezentanții Asociației Locus nu-și pierd însă speranța: „Soluții se pot găsi, suntem siguri de asta, inclusiv din punct de vedere legislativ pentru a se putea interveni cu bani publici pe imobile monumente istorice de interes național aflate în colaps și având o situație juridică complicată. Împreună cu administrația locală depunem eforturi pentru a găsi soluții în ceea ce privește igienizarea și punerea în siguranță a versantului care se prăbușește peste monument. Avem însă nevoie și de sprijinul autorităților publice centrale. Băile Herculane trebuie să devină un proiect prioritar național!”, notează pe pagina Herculane Project, Oana Chirilă, președintele Asociației Locus.

Dar până la intervenția autorităților, voluntarii fac din nou apel la societatea civilă, cu sprijinul căreia asociația a reușit să facă în ultimii ani lucrări de punere în siguranță a edificiului. „Redirecționează spre Herculane Project și implicit spre Băile Herculane 20% din impozitul pe venit! Sponsorizarea se va transforma în: materiale de construcții necesare lucrărilor de punere în siguranță a Băilor Neptun precum lemn, șuruburi și prinderi metalice, tablă; unelte, precum bormașini, fierăstraie electrice, fierăstrău circular pendular, echipamente de protecție pentru echipa de voluntari, dar și în promovarea proiectului, atât la fața locului prin bannere, cât și promovare online.”, transmite președintelui Asociației Locus.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/