Un centru dedicat ortopediei și traumatologiei se va construi la Lovrin. Investiția, în valoare de 11 milioane de euro, este parte a unui proiect transfrontalier derulat de Spitalul Județean din Timișoara, Universitatea din Szeged și centrul Mora Vital.
Viitorul Centru de Recuperare Medicală Ortopedie și Traumatologie va funcționa ca secție externă a Spitalului Județean din Timișoara. Acesta va oferi tratamente de recuperare pentru afecțiuni reumatologice, post traumatice și ortopedice, cu internare de zi sau continuă.
„Recuperarea medicală e unul din domeniile cele mai deficitare ale medicinei românești. Tratăm, operăm, dar după aceea, dacă nu beneficiază de recuperare, pacienții de diverse patologii sunt condamnați ca rezultatul final să fie compromis. (…) Statistici internaționale ale OMS arată că aproximativ o treime din oamenii dintr-o comunitate au nevoie, la un moment dat, de un serviciu de recuperare. (…) Toți pacienții operați la genunchi, la coapsă, cu fracturi operate, pacienți de la neurologie, neurochirurgie, de la arși – toți vor putea beneficia de acest centru.”, a explicat Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Viitorul centru are prevăzute 42 de paturi pentru tratament plus servicii ambulatorii. Personalul medical va include specialiști în recuperare, iar tratamentele vor beneficia de aportul apelor geotermale. „Va fi o piscină modernă pentru tratament și relaxare, cu acoperiș de sticlă retractabil. Vom avea marea șansă să colaborăm cu partenerii noștri din Ungaria, inclusiv maternitatea s-a făcut în colaborare cu echipa din Szeged. Și trebuie să o spunem, Ungaria e în față în ce privește utilizarea apelor termale, inclusiv medical. (…) Va trebui să ne pregătim din timp să avem oameni care doresc să lucreze și sunt convins că vor dori să o facă. Va fi nevoie de 20 de kinetoterapeuți, medici mult mai puțini, dar există și aici interes.”, a mai spus Săndesc.
Licitația pentru desemnarea constructorului a fost lansată în februarie și se află în plină desfășurare, cu trei consorții de firme înscrise în competiție. „Este un proiect de aproximativ 10 milioane de euro, mare parte din bani vin din fonduri transfrontaliere, prin Programul Național România-Ungaria și o parte, o treime probabil, din fondurile CJT. În câteva zile vom deschide ofertele și va fi desemnat câștigătorul.”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Construcția centrului medical trebuie să fie gata în 24 de luni, de la începerea lucrărilor.
La Lovrin, în prezent, 250 de gospodării sunt încălzite cu apă geotermală. Printr-un proiect european derulat, autoritățile locale își propun să încălzească 100% localitatea cu ape geotermale. În Timiș au fost identificate peste 40 de puțuri geotermale