Rectorii timișoreni, despre aspectele controversate din proiectul noii legi a Educației (II)

universitatea de stiinte agricole
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Express de Banat vă prezintă și opiniile rectorilor universităților de Medicină, respectiv de Științe Agricole din Timișoara, cu privire la două dintre cele mai dezbătute prevederi din proiectul noii legi a Educației. Este vorba despre desființarea CNATDCU și numărul de mandate pe care îl poate ocupa un rector. 

Opiniile rectorilor de la Universitatea de Vest și Politehnica din Timișoara referitoare la cele două prevederi au fost cuprinse într-un material care se regăsește aici.

Astfel, una dintre propunerile intens dezbătute în spațiul public care se regăsește în proiectul noii legi se referă la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) – instituția abilitată să verifice existența unui plagiat. Astfel, locul acestei instituții ar urma să fie luat de comisiile de etică ale universităților care organizează programe de studiu.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara invocă principiul autonomiei universitare, care ar trebui susținut la toate nivelurile.

tavi cretu

„Ideea Ministerului Educației și a Guvernului României de modificare a Legii Educației este binevenită, deoarece în conținutul acesteia se produc anumite modificări prin care crește autonomia universitară, aceasta fiind stipulată în Tratatul de la Lima și în Constituția României. Aceste modificări vin să ne alinieze la standardele învățământului occidental spre care tindem. Nu este făcut acest draft peste noapte, au fost foarte multe discuții. În Consiliul Național al Rectorilor din care fac parte s-au ridicat multe probleme care se regăsesc în textul acestui draft, de asemenea au avut loc discuții punctuale cu alianțe și consorțiile universitare. (…) CNATDCU nu se desființează, ci se reorganizează în două comisii: o comisie care va elabora standardele naționale unice pentru conferirea titlurilor didactice și de cercetare – aici e vorba de conferențiari, profesori și cercetători gradul I, iar cealaltă comisie a eticii universitare se va ocupa de ce se ocupă și acum, doar că prima evaluare privind etica lucrărilor de abilitare de doctorat se va face la nivelul universității, iar o entitate independentă care va reverifica dacă se va contesta prima evaluare va fi această comisie de etică. Deci nu se desființează, se reorganizează în două comisii separate. Așa este legal, așa se respectă Tratatul de la Lima a autonomiei universitare și Constituția României. Eu cred că e bine să le respectăm.”, a declarat rectorul Octavian Crețu.

O opinie similară împărtășește și rectorul Universității de Științe Agricole din Timișoara, Cosmin Popescu.

Muzeul TM

cosmin popescu

„Eu cred că este un lucru foarte bun pentru universitățile care au demonstrat și demonstrează că sunt responsabile, iar în ceea ce privește mandatul care va trebuie să fie stabilit conform acestui proiect de lege de către universitate, eu cred că acest lucru întărește autonomia universităților, dar va trebui analizat cu prudență de către universități.”, a spus Cosmin Popescu, rectorul USAMVB.

În privința reformei universitare care ar presupune și ca fiecare universitate să își stabilească numărul maxim de mandate pentru un rector, prin Carta universitară, Octavian Crețu precizează că la Universitatea de Medicină va rămâne în vigoare prevederea actuală cu limitarea la două cicluri a mandatului rectorului. Cosmin Popescu a evitat un răspuns ferm.

umf

„La noi acum e exact cum este legea. Sunt două mandate de câte 4 ani. Cum va fi în noua lege încă, din păcate, nu știm. Opinia mea chiar nu contează, în contextul în care decizia o ia Senatul.”, a precizat Cosmin Popescu.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/