Elevii care provin din familii cu venituri modeste primesc un pachet cu rechizite din partea statului. Pentru a beneficia de el, părinții trebuie să dovedească, cu documente, ce venit au.
Odată cu începerea noului an școlar, părinții au fost puși la cheltuieli serioase. Nu toți își permit astfel de cheltuieli, drept pentru care elevii ai căror părinți au venituri mici primesc o mână de ajutor din partea statului, conform Legii nr. 126/2002 pentru aprobarea OUG nr. 33/2001. Sprijinul nu este unul bănesc, ci constă în acordarea de rechizite gratuite pentru elevii din ciclurile primar și gimnazial.
Așadar, elevii care beneficiază de aceste rechizite sunt cei ai căror familii au un venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară. În prezent, acesta este de 3.700 de lei, venitul net lunar pe familie ar însemnă 1.850 de lei.
Potrivit articolului 3 din OUG 33/2001, „la stabilirea venitului mediu lunar net pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează în luna iulie 2024, inclusiv cele care provin din indemnizațiile de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copiii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi”.
Pentru a beneficia de rechizite, părinții elevilor vor depune o cerere de solicitare a sprijinului la direcțiunea școlii în care învață copiii, până în data de 19 septembrie. Cererea trebuie să fie însoțită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în iulie 2024.