Reacții virulente ale cadrelor medicale după măsurile impuse de șeful DSP la Spitalul Județean de Urgență din Reșița!

untitled design set 970x90 px

Cei mai mulți angajați ai Spitalului Județean de Urgență Reșița au aflat din Express de Banat despre măsurile pe care colegul lor, actualmente director interimar al Direcției de Sănătate Publică, vrea să le ia împotriva celor care nu-și fac treaba. Se vorbește despre sancțiuni salariale și chiar despre desființarea Compartimentului de Anatomie patologică, ceea ce, se pare, ar transforma unitatea medicală în spital orășenesc!

Acuzațiile grave aduse de medicul Romeo Dumitrescu la adresa colegilor săi au declanșat un adevărat război în interiorul Spitalului Județean de Urgență Reșița. Nimeni nu înțelege pe ce anume se bazează actualul director DSP Caraș-Severin și de ce nu a reclamat abaterile din unitatea medicală până acum, el însuși fiind chirurg în aceeași instituție de ani buni.

În actul oficial trimis de DSP către Spitalul Județean se arată că medicii nu respectă programul de lucru, tratează pacienții diferențiat, ba chiar aplică diagnostice inexacte. Aceste abateri s-ar produce numai în anumite secții ale spitalului, culmea, cele care au avut cea mai mare implicare în lupta cu COVID-19. Prin dispoziția transmisă, Romeo Dumitrescu cere o analiză amănunțită a Compartimentului de Anatomie patologică, pe motiv că acesta nu și-ar avea rostul, pentru că, pe scurt, consumă mai mult decât produce. Ba mai mult, Dumitrescu reclamă „repetate stări conflictuale complet nejustificate, provocate de angajați cu diferite secții”. Șeful DSP cere conducerii să aibă în vedere chiar și externalizarea serviciului la „Clinica Timișoara”, o unitate medicală inexistentă practic, pentru că niciun spital din capitala Banatului nu are această titulatură oficială.

Se pare însă că externalizarea Anatomiei patologice ar afecta întregul spital, care ar fi retrogradat și s-ar transforma din spital județean într-unul orășenesc. Faptul este confirmat chiar de șeful Compartimentului, medicul primar Răzvan Simulescu, pe pagina sa de Facebook. Acesta a rămas perplex la citirea articolului din Express de Banat și a reacționat în mediul online:

„De unde până unde au răsărit acuzele acestea, domnule doctor, VREMELNIC ocupant al scaunului de director executiv al DSP? Vă asigurăm că vom combate aceste acuze cu toate ACTELE pe masă și nu prin vorbe și calomnii. Țin să menționez că niciun SPITAL JUDEȚEAN NU SE POATE NUMI «JUDEȚEAN» FĂRĂ ANATOMIE PATOLOGICĂ! Și TOCMAI secțiile enumerate au fost cele din fruntea luptei împotriva COVID-19! Dar probabil se dorește nimicirea SĂNĂTĂȚII în Caraș-Severin prin amenințarea secțiilor enumerate? Discriminare, Abuz în serviciu, Poliție politică! Amintiți-vă de acești termeni! Rușine să vă fie!”

CITEȘTE ȘI: Medicii Spitalului Județean de Urgență Reșița, acuzați că refuză să trateze pacienți, nu respectă programul de lucru și dau diagnostice superficiale!

Medicul pneumolog Dumitru Secășan a reacționat și el după acuzațiile colegului său. Tot online. „Pentru o corectă informare: secția Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Reșița cu primul caz suspect COVID-19 din 29.03.2020, secția Infecțioase cu primul caz confirmat COVID-19 în data de 10.03.2020, moment în care alte spitale din județ nu erau pregătite să primească cazuri COVID-19. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem pregătiți și am trecut direct la asistența medicală a acestor pacienți. Suntem surprinși de atitudinea DSP Caraș-Severin în sensul în care, de când s-a declanșat criza sanitară provocată de COVID-19 nu am luat la cunoștință de nicio inițiativa a DSP Caraș-Severin pentru dotarea secției Infecțioase și Pneumologie cu aparatură și dispozitive medicale necesare asistenței medicale a pacientului infectat cu SARS-CoV-2. Aceasta deoarece cele două secții au tratat pacienți cu toată patologia preexistentă și asociată (cardiologică, gastro-enterologică, nefrologică, diabetologică, hematologică, neurologică) și am pornit la luptă cu mâinile goale și am rămas tot cu mâinile goale, asigurând asistența medicală a aproximativ 20% din totalul internărilor a SJUR din 01.04.2020 până în data de 27.05.2020.

publicitate ziar expresb 1000x100

Credeam că o să ni se recunoască munca depusă în condițiile în care pacienții noștri nu au deschis focare COVID-19 nici pe secție, și nici în localitățile de proveniență și aceasta datorită profesionalismului și devotamentului cadrelor medicale. Dar cum faptele bune nu rămân nepedepsite, în loc de laude vom fi «stimulați» cu rețineri din veniturile salariale.

Așteptăm inițiative, proiecte din partea DSP Caraș-Severin pentru dotarea secțiilor Infecțioase și Pneumologie cu: monitoare funcții vitale, butelii oxigen, surse oxigen lichid cu instalațiile aferente, aparate pentru EKG, tensiometre, pulsoximetre, termometre, aparate aerosoli, nebulizatoare, aparate de aspirație traheo-bronșică, injectomate, lămpi UV mobile și fixe, aparat Rontgen mobil, computer tomograf pentru staționarul III, tuneluri de decontaminare, precum și crearea de circuite (cu toalete pentru fiecare salon, conform normelor prevăzute) pe cele două secții. Toate acestea în așteptarea toamnei, când nu dorim să fie valul doi de infecție COVID-19, dar oricum trebuie să fim pregătiți și protejați.

Așteptăm implicarea DSP Caraș-Severin în susținerea celor două secții în ceea ce privește dotarea și crearea de circuite acum, și nu mai târziu. «Mai târziu» poate deveni «prea târziu» – Octavian Paler”.

Din păcate, angajații au interdicție din partea conducerii de a vorbi cu presa, astfel că părerile lor au fost publicate fie doar online, fie au fost spuse doar pe la colțuri. Până și conducerea a ținut să nu reacționeze în niciun fel. Tot cu tăcere i-a tratat însă și pe medici și asistenții medicali, în condițiile în care directiva DSP a ajuns din 25 mai la spital, dar nu și la urechile lor.

Rămân întrebări fără răspuns (deocamdată). De unde știe Romeo Dumitrescu dacă diagnosticele date de medicii din alte specializări sunt corecte sau nu? Pe ce anume se bazează neregulile amintite, din moment ce în document nu se face vorbire despre sesizări scrise ale pacienților? De ce sunt arătate cu degetul anumite secții tocmai acum? Și mai ales de ce managementul nu a oprit până acum astfel de practici în cea mai mare unitate spitalicească din Caraș-Severin?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/