Reabilitarea Podului de Fier, simbol arhitectonic al Lugojului, inaugurat la 1902, a intrat într-o nouă fază.
Zilele acestea, lugojenii au observat că au început forajele pentru piloți, cu un impozant utilaj Wirth. Lucrările se concentrează la piciorul podului.
„Ca să fac o scurtă descriere, la ora actuală se forează cei șase piloți pentru consolidarea pilei podului. Apoi se va trece la realizarea incintei uscate și a grindei de rigidizare între cei șase piloți și fundația existentă a pilei (n.r. – piciorul podului). Foreza are 60 tone și forează piloți Benotto cu diametrul de 108 cm. Adâncimea de fundare față de cota platformei este de 13.4 m”, ne-a declarat Iosif Benzar, managerul Ebens Blue Bau, firma constructoare.
Vor urma lucrările de decopertare și reparare a construcției metalice a tablierului.
Podul de Fier, simbol arhitectonic al Lugojului, are o lungime de 69,5 metri, o lățime de 11,5 metri, un pilon central și două deschideri. Dincolo de valoarea istorică, podul rămâne până în ziua de azi o importantă arteră rutieră care leagă Lugojul Român de Lugojul German. De aceea, reabilitarea sa este esențială pentru traficul rutier din municipiul Lugoj.
Proiectul de reabilitare a Podului de Fier beneficiază o finanțare de aproape 17 milioane de lei, oferită prin Programul Național „Anghel Saligny”.