Investiția finanțată cu bani europeni privind reabilitarea B-dului Stan Vidrighin din Timișoara a ajuns la final.
O conferință de presă a fost organizată, luni, de către Primăria Timișoara, cu ocazia finalizării proiectului de modernizare a B-dului Stan Vidrighin cu fonduri europene. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la peste 100 milioane de lei, din care 67 milioane lei au reprezentat cofinanțarea UE.
„Vidrighin – a doua investiție majoră finalizată cu bani prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Regional Vest 2021 – 2027, după bulevardul Cetății. Am mers ani de zile cu tramvaiul pe Vidrighin, pentru că lucram în zona Calea Buziașului. Nu de puține ori aveai impresia că, la un moment dat, tramvaiul va sări de pe linie. Acum, după ce am modernizat bulevardul, tramvaiele pot circula în condiții de siguranță, pot atinge viteze de exploatare legale, cu scăderea timpului pe efectuarea cursei. Și avem și piste de biciclete și trotuare. Trotuare pe ambele părți. Înainte de modernizare, pietonii traversau de câteva ori pentru a merge pe trotuar. Carosabilul a fost refăcut de la un capăt la altul, iar spațiul verde a fost extins. Mai mult, toate țevile vechi din subteran au fost înlocuite”, a afirmat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.
Potrivit lui Lațcău, Primăria Timișoara a învățat foarte multe lucruri din acest proiect finanțat cu bani europeni.
„Acest bulevard a fost finalizat într-un timp destul de bun. Ne-am încadrat în timpul de execuție. Avem conferința în momentul acesta, în 2025, dar lucrarea a fost finalizată în termenul contractual, în octombrie 2024, și a fost dată în întregime în folosință. Suntem relativ mulțumiți cu modul în care au fost executate lucrurile și cu calitatea lucrurilor, Dar, de asemenea, învățăm din acest proiect. Și, cu siguranță, sper că experiența aceasta prin care am trecut să fie una care să ne ajute să creștem atât calitatea lucrărilor efectuate, cât mai ales calitatea soluțiilor de proiectare. Pentru că bulevardul arată bine, este frumos, este modern, dar sunt lucruri care pot fi îmbunătățite”, a declarat viceprimarul Timișoarei.
La finalul lucrărilor de reabilitare a acestei artere, spațiul verde are aproape 3.000 mp, cu 922 de arbori plantați în aliniament stradal. De-a lungul benzilor de circulație modernizate s-au amenajat piste de biciclete și trotuare. De asemenea, au fost schimbate rețelele subterane de electricitate, semaforizare, gaze și telecomunicații. Investiția a fost corelată cu un proiect de înlocuire a rețelei magistrale de apă – canal implementat de Aquatim.