Răzvan Burleanu: „Proiectele din fotbal trebuie continuate indiferent cine vine la conducerea unei primării sau a unui Consiliu Județean!”

Aflat în premieră la Moldova Nouă, de unde a pornit caravana „Performanța are Viitor”, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a vorbit despre importanța susținerii copiilor din mediul rural și despre alte probleme care afectează fotbalul românesc.

Inițiativa de scouting a FRF se concretizează prin proiectul „Performanța are Viitor, care a avut ca punct de pornire județul Caraș-Severin, un rol important în alegerea Banatului pentru prima etapă avându-l fostul internațional Miodrag Belodedici, originar din comuna Socol. Belo este și cel care alături de Jean Vlădoiu supervizează selecțiile din cadrul campaniei ce își propune să descopere tineri talentați cu precădere din mediul rural. La evenimentul desfășurat pe stadionul „Dunărea” din Moldova Nouă a fost prezent și președintele FRF, Răzvan Burleanu.

„E prima dată când sunt la Moldova Nouă. Pur și simplu, am găsit aici un spațiu foarte frumos, cu oameni foarte inimoși. Cred cu tărie că Moldova Nouă ar trebui să fie un punct turistic în care noi, cei mai mulți dintre români, să putem ajunge aici. Sunt lucruri extrem de frumoase, pe care neapărat trebuie să le vezi”, a spus președintele FRF.

Șeful fotbalului românesc este convins că Moldova Nouă și județul Caraș-Severin au potențial și se pot descoperi copii talentați: „Altfel nu am fi ales Moldova Nouă pentru prima etapă a acestui proiect, „Performanța are viitor”, un proiect dedicat în mod special copiilor din mediul rural, pentru care ne luptăm și credem cu tărie că au dreptul la o șansă egală cu ceilalți copii din orașe, pentru a juca fotbal. Astfel încât noi să le putem oferi această oportunitate.”

Punând accent pe selecție, pregătire și competiție, pot apărea oricând un Miodrag Belodedici sau Jean Vlădoiu, e de părere Răzvan Burleanu: „Cu siguranță, dacă nu faci nimic, în niciun caz nu vor mai apărea asemenea jucători. Fiindcă procesul de selecție este unul foarte important, la fel cum competiția este una foarte importantă. La fel și pregătirea. Altfel spus, dacă avem în vedere și dacă reușim să accelerăm foarte puternic în ceea ce privește cele trei perspective – selecție, pregătire, competiție -, cu siguranță performanța chiar are viitor.”

Reșițeanul Cristi Chivu, mulți ani căpitan al Naționalei de fotbal a României, ar putea fi o soluție în structurile de conducere ale FRF: „Cu Cristi am discutam acum aproape doi ani de zile, la vremea respectivă nu era foarte decis. Eu m-aș bucura să-l știu foarte determinat și dornic de a ni se alătura. Avem atât de multe proiecte, încât avem nevoie de oameni care împărtășesc aceleași valori ca și noi și care sunt foarte pasionați. Cristi este unul dintre ei.”

Răzvan Burleanu a atras și atenția asupra importanței susținerii fotbalului pe plan local din partea administrațiilor locale, pentru continuitate și proiecte construite pe baze solide. În opinia sa, schimbarea culorii politice la nivel local nu ar trebui să afecteze fotbalul. „Ceea ce în mod cert ai nevoie la nivel local, e să ai parte de o strategie la nivelul fiecărei comunități în ceea ce înseamnă sport și dezvoltarea sportului. Astfel încât indiferent cine se va afla la un moment dat la conducerea unei primării sau a unui Consiliu Județean, dacă acest proiect a demarat, atunci el să poată continua. Altfel spus, vorbim de predictibilitate în fenomenul fotbalistic și ai nevoie de așa ceva. Fiindcă nu poți să te apuci să investești astăzi la nivel de copii și juniori, dacă nu ai un proiect pe cel puțin cinci ani de zile.”