Războiul unui tâmpit iremediabil, la Teatrul de Vest

soldatul svejk la teatrul de vest din resita

Pe scena teatrului reșițean, pe timp de pace, s-a spus povestea din vremuri de război a norocului unui cretin congenital cu acte-n regulă.

Românii îl au pe Bulă, personajul când șmecher, când isteț, când redus intelectual însă întotdeauna descurcăreț și ieșind cu capul sus din orice situație. Cehii îl au și ei pe Bulă al lor. Nu e un Bulă oarecare, ci unul cu recunoaștere internațională întrucât, dacă Bulă al nostru a rămas doar erou de bancuri și snoave din popor, despre Bulă al Cehiei s-au scris cărți, s-au făcut filme, s-au pus în scenă piese de teatru.

Soldatul Svejk, căci despre el este vorba, își spune povestea în spectacolul montat de regizorul Sorin Militaru la Teatrul I. D. Sîrbu din Petroșani și jucat duminică seara la Reșița. Pe scenă, actorul Mihai Alexandru povestește o parte a isprăvilor unui soldat aidoma trestiei care se îndoaie după cum o bate vântul. Rezultă un monolog adresat spectatorilor de toate vârste, în care comicul se împletește perfect cu ironia, umorul de situație se împacă de minune cu parodia, autoironia e prietenă la cataramă cu umorul de limbaj și cel de caracter.

Nici n-ar putea fi altfel de vreme ce ne referim la „cel mai mare tâmpit dintre toți tâmpiții”, la „un bou din născare” ori la un „cretin congenital”, cum sună diagnosticul pus chiar de medicii legiști. Sunt doar o parte a epitetelor cu care se autodescrie însuși personajul care și-a trăit cele mai fericite zile din viață la… balamuc. Acolo a fost trai pe vătrai pentru că fiecare putea să facă ce dorea, putea să urle cât avea chef, să umble dezbrăcat, să fie cine dorea. Apoi a venit războiul, cu boul din născare înscris voluntar în armată parcă special pentru a fi declarat dezertor, a fi pierdut la cărți și a trimite întregul regiment la războiul în fața căruia tâmpitul congenital se fofilează întrucât era… în arest.

Spectacolul este o parodie amară a unei tragice realități, cu milioane de nevinovați care mor în contextul cel mai absurd cu putință. „Peripețiile bravului soldat Svejk” se joacă într-un moment în care războiul își arată din nou colții în părți diferite ale lumii. Ba, de aproape trei ani, e chiar la granițele noastre. Privit astfel, spectacolul poate fi considerat un veritabil mesaj de pace, cu bravul soldat Svejk care o fi el tâmpit dar, dacă războiul ar fi dus doar de soldați ca el, n-ar mai muri nimeni. Pentru că râsul n-a ucis pe nimeni. Ba dimpotrivă, a făcut oamenii să fie mai buni și să plece acasă veseli, așa cum s-a întâmplat după spectacolul de aseară.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/